Здраве и красота

Какво се случва с холестерола, ако сте на кетодиета

Какви са здравните притеснения при кеторежим на хранене

07.06.2022г. / 09 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кетодиетата е много популярна през последните години, защото обещава бързи резултати в отслабването без глад – мечтата на всеки. При този режим на хранене енергията в тялото идва от мазнините за сметка на въглехидратите. Нормално телата ни използват въглехидратите за енергия. При кетото нещата стоят по обратния начин. Основният макроелемент в храненето са мазнините, следвани от протеините и въглехидратите.

Защо не отслабвате, въпреки че следвате кетодиета?

Според healthline.com обаче има известни притеснения относно здравословните ефекти в дългосрочен план при кетодиета. При такъв огромен прием на мазнини от всякакъв тип (наситени, ненаситени, трансмазнини, хидрогенирани мазнини) може да настъпи негативно влияние върху нивата на холестерола.

Кетодиетата е специално разработена за страдащи от тежки форми на епилепсия. Стриктният кеторежим се спазва под лекарско наблюдение. Този начин на хранене може да доведе до бързи (в повечето случаи временни) резултати в теглото, тъй като е по-трудно да се следва този начин на хранене и едновременно с това да останете здрави, преди всичко в дългосрочен план.

Кетонна (кето) диета

Тъй като по-голямата част от калориите идват от мазнините е много трудно да се придържате единствено към здравословните източници на мазнини – мазни риби, авокадо, зехтин, ядки, семена. Избягването на мазнините в месата, майонезата, сосовете, преработените меса и деликатеси, хидрогенираните масла, скрити в много неподозирани готови продукти, са само част от потенциалните рискове за здравето при кетодиета, а и не само.

Според WebMD, диети с високо съдържание на мазнини, наситени и трансмазнини, могат да доведат до трайни здравословни проблеми, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, чернодробни и бъбречни проблеми.

И все пак не е невъзможно да поддържате здравословни нива на холестерол, ако внимавате кои видове мазнини консумирате. Изборът на висококачествени мазнини е от значение за здравословното състояние. Придържането само към полезните мазнини обаче е трудно за изпълнение от повечето хора.

Зеленчуци, които да избягвате при кетодиета

Свързани статии

Здравословна ли е кетодиетата?

Този въпрос е наистина спорен и дебатите се водят отдавна. Има разнопосочни мнения, подкрепени с доказателства. Въпреки това много експерти не са съгласни, че кетодиетата е здравословна за повечето хора.

Притесненията са преди всичко заради изключването на пълнозърнестите храни и плодовете, някои зеленчуци, което прави кеторежима с ниско съдържание на фибри. Това може да има много негативни ефекти върху храносмилателната и сърдечносъдовата, а и имунната системи, според Harvard Health.

Можем ли да ядем фъстъчено масло при спазване на кетодиета?

Разнообразието от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни източници на въглехидрати е съществено за приема на фибри, витамини и минерали.

Коментирай