Здраве и красота

9 причини да пиете лимонова вода през лятото

А и през цялата година

18.06.2022г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

5. Може да намали риска от рак.

Редовното пиене на лимонова вода може да понижи риска от някои видове рак. Това констатира проучване от 2015 година, публикувано в British Journal of Nutrition, отново цитирано от изданието lovetolnowhealth.com, при което учените забелязват намаляване на риска от рак на храносмилателния тракт и гърлото. Витамин С има много мощни антиоксидантни свойства, които намаляват възпаленията в клетките и се борят със свободните радикали, причиняващи повишен риск от рак.

21 причини да пиете по-често вода с лимон

6. Има антистареещ ефект.

Лимоните имат силен и изразен антиоксидантен ефект заради високото съдържание на витамин С и лимонова киселина. Водата с лимон подпомага забавянето на стареенето, потискането на възпаленията в тъканите, причинени от оксидативния стрес. Антиоксидантите в цитрусите имат свойството и да предпазват от ранна поява на бръчки, тъй като витамин С съдейства за усвояването на колагена от организма и кожата.

7. Може да намали риска от камъни в жлъчката.

Високото съдържание на витамин С в лимоновата вода стимулира секрецията на храносмилателни ензими и прочистването на отделителната система. Подпомагайки и храносмилането, той стимулира секрецията на жлъчни сокове. Това подпомага предпазването от поява на камъни в жлъчния мехур.

Кафе с лимон – за какво е полезно?

Свързани статии

8. За добър имунитет

Водата с лимон може да повиши имунните защити на организма. Редовното пиене на вода с лимон ускорява и оздравителните процеси в тялото, включително зарастването на раните. Това е така, защото витамин С участва в процесите на регенерация, образуване и делене на клетките. Противовъзпалителната функция на лимоните улеснява работата на имунната система, като подобрява защитните сили.

Кога напитките с лимон не са добър избор за здравето ви?

9. За по-здраво сърце.

Антиоксидантите в лимоновата вода са незаменими за сърдечносъдовата система, защото намаляват възпаленията и стимулират сърдечната функция. Те намаляват лошия холестерол, който е един от основните фактори за поява на сърдечносъдови заболявания и влошаването им. Витамин С и антиоксидантите във водата с лимон се борят с оксидативния стрес, който е причина не само за сърдечносъдови, но и много други заболявания в организма.

Коментирай