Здраве и красота

3 знака, че стресът е навлязъл сериозно в живота ви

И е време да му противодействате

16.06.2022г. / 17 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е част от ежедневието ни. Понякога е в малки количества и по някакъв начин ни помага да сме по-продуктивни, в други случаи обаче сме изложени на постоянен стрес. Работа, семейство, здравословни проблеми, несподелена любов и т. н.

Причините са много. Склонни сме да неглижираме признаците на стрес, докато започнат да се умножават и да рушат живота ни.

Вижте 3 знака, че стресът е навлязъл сериозно в живота ви и е време да му противодействате.

1. Вашите модели на хранене се променят

Когато сме изложени на стрес и особено на продължителен, отделяният кортизол в тялото, който е хормон на стреса, може да промени апетита ни. Покаченият кортизол може да повиши глада ни за мазни храни, тестени и захарни изделия. Тези храни са моментално гориво за тялото ни. Тъй като стресът задейства реакцията „бий се или бягай“, мозъкът ни изпраща сигнали за захранване.

Освен че правим грешен избор за храни, количеството, което изяждаме обикновено е в повече. Това е ясен знак, че не можем да контролираме стреса или че не се опитваме.

20 начина да успокоите стреса и отново да се чувствате добре

Разбира се при други стресирани се проявява липсата на апетит. Това е по-скоро психологическа реакция. Знаците за глад все още съществуват и тялото ни все още има нужда да бъде захранено. Въпреки това фокусът ни е върху стреса и това, което го провокира и затова се храним по-малко от необходимото.

Но оказва се, стресът влияе също и върху метаболизма. Според западно проучване хората, заобиколени от повече стресови фактори за 24-часов период, ще изгорят около стотина калории по-малко, показва изследването.

4 вида стрес и как да се справим с тях

2. Проблеми със съня

Хроничният стрес има забележим ефект върху нервната система, тъй като я държи в готовност за по-дълго време. Когато сме напрегнати и стресирани, трудно заспиваме или се будим често нощем. Това нарушава качеството на съня ни. Стресиран човек не може да спи пълноценно, а умората ни кара да сме още по-изнервени. Когато не си почиваме ефективно, нивата на стрес остават високи, което не ни позволява да спим добре.

При някои хора обаче стресът влияе обратно, те спят дълги часове, което пък ги кара да усещат прекомерна умора. Ако се чувстват депресирани, напълно възможно е да искат да прекарат часове наред в леглото, спейки. Проблемите със съня са още един фактор свързан със стреса, който не бива да се неглижира.

Важни антиоксиданти за здраво сърце

3. Стресът засяга паметта

Когато сме изложени на стрес, за нас е много по-трудно да се фокусираме върху важните за нас неща като работа, усвояване на нови знания. В такива моменти сме склонни да пренебрегваме детайлите. Ето защо, когато сме имали стресиращи събития, не помним съвсем ясно това, което ни се е случило.

Свързани статии

Това е само при силен или хроничен стрес. Когато сме изложени на умерен стрес, тогава можем да подобрим способността си да учим, да запомняме детайли от ситуациите. Спомените ни също могат да бъдат повлияни от стреса. Ако например стресът може да ви направи уязвими на вярване на фалшива информация за миналото, това от своя страна променя спомените ви.

Това дори затруднява мозъка да прекодира спомените, така че е по-лесно да се запомнят погрешно нещата в дългосрочен план. Липсата на сън и храна в резултат на напрежение също влияят негативно на паметта и концентрацията ни.

Коментирай