Здраве и красота

10-те най-големи врагове на косата

Кои са тихите убийци на косата

12.07.2022г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата, гъста и здрава коса е нещо, за което всяка жена мечтае. С някои ежедневни грешки обаче правим така, че косата ни да страда, а видът ѝ да се влоши. Накъсана, начупена, цъфтяща и слаба коса, склонна към косопад са най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват много жени. Освен тях съществуват и други фактори, които увреждат косата. Сред тях са боядисване, стилизиране, нагряване, вътрешни здравословни проблеми, стрес. 

5 начина да миете косата си по-рядко

Освен тези фактори обаче има и някои големи грешки, които несъзнателно допускаме, и които увреждат косата. 

Кои са най-големите врагове на косата? Кои са тихите убийци на нейното здраве и красив външен вид?

1. Оставяте косата си разделена по един и същ начин. 

Когато държите косата на път и никога не променяте посоката му, това може да доведе до косопад. Косата започва да тежи само в една посока, което претоварва фоликулите и прави космите слаби и лесно падащи. Ще се уверите в това, като отметнете косата на другата страна. Вероятно ще забележите как се появява лека болка в скалпа. Редовно отмятайте косата в различни посоки. Това е полезно за нея. 

2. Носите конска опашка постоянно. 

Опъването на косата в стегната конска опашка може да я отслаби, да предизвика косопад, да накъса и начупи отделните косми. Това отслабва косата, прави я податлива на увреждания и може значително да навреди на състоянието и структурата ѝ. 

Как лесно и бързо да преминете към естествената сива коса

3. Не използвате шапка за плуване в басейна. 

Басейните са място, в което виреят изключително много бактерии. Но не само те могат да увредят скалпа и косата ви. Хлорът във водата има много агресивно въздействие върху косата, тъй като я изсушава и отнема огромна част от влагата в нея. Плувната шапка е задължителен аксесоар, ако обичате да плувате в басейни. 

4. Решите косата под душа. 

Една огромна грешка, която не трябва да се допуска, е разресването на мокра коса. Може да ви изглежда по-лесно и удачно да го направите, за да предотвратите заплитането след изсушаване, но това е погрешно. Разресването на мокра коса я уврежда няколко пъти повече, отколкото ако се среши на сухо. Мокрите кичури са по-слаби и уязвими, което прави ресането на мокра коса силно непрепоръчително. 

Защо косата се къдри и добива фриз ефект?

5. Търкате косата с кърпата. 

В бързината често имаме навика да търкаме мократа коса с хавлиената кърпа, за да отнемем влагата и да изсушим косата по-бързо. Това обаче е много вредно за нея. Препоръчително е да попиете косата с кърпата, но без да търкате. Търкането уврежда космите и прави косата слаба, накъсана, начупена и склонна към цъфтеж. Освен това пада по-ускорено, ако се подсушава по този начин. 

Коментирай