Здраве и красота

Подходящи ли са овесените ядки при диабет?

Какви са ползите от консумацията им

28.07.2022г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Овесените ядки са една от най-полезните храни, които можете да изберете. Ако имате диабет обаче може да се появи въпросът можете ли да ги консумирате. Този въпрос се появява, защото овесените ядки са богати на въглехидрати, а именно те са в основата на повишаването на кръвната захар. 

Овесените ядки обаче са един от най-здравословните избори, които можете да направите без значене имате ли диабет или не. Това е така, защото те са много богати на протеини и фибри, които забавят повишението на кръвната захар и дори помагат за нейното стабилизиране. 

Здравословни и вредни начини да ядете овесени ядки

Много е важно какви овесени ядки избирате и в какво количество ги консумирате. Тези два фактора са от решаващо значение за поддържане на здравословни и контролирани граници на кръвната захар. 

Овесените ядки са пълнозърнеста храна, което означава, че съдържат всички части на зърното - трици, зародиш и ендосперм. Според Harvard Health Publishing, това означава, че овесът предлага разностранни ползи за здравето. Той е много богат на фибри, минерали, антиоксиданти, витамини, полезни мазнини, протеини и бавно разграждащи се въглехидрати

Фибрите в него помагат за добро храносмилане. Подхранват полезните бактерии в червата, като насърчават тяхното делене и нормално протичане на функциите им. Освен това фибрите в овесените ядки допринасят и за забавяне на усвояването на въглехидратите, което стабилизира кръвната захар. 

Защо е по-добре да накисваме овесените ядки от вечерта?

Това може да е от особена важност за диабетиците, страдащите от инсулинова резистентност и усилено трениращите хора, които се опитват да изградят мускулна маса. Овесът е и много добър източник на магнезий – минерал с особена важност за мускулите и нервната система. 

Независимо дали страдате от диабет или не, овесените ядки са прекрасна храна, която е добре да включвате редовно в диетата си. Разтворимите и неразтворимите фибри в него, протеините, антиоксидантите и богатата палитра от витамини и минерали има отлични ползи за здравето. Овесените ядки ускоряват метаболизма, забавят усвояването на въглехидратите, допринасят за понижаването на лошия холестерол и са чудесен помощник в отслабването. 

Страничните ефекти от преяждането с овесени ядки

Най-хубавото е, че можете да включите овесени ядки по всевъзможни начини в храненето си. С тях могат да се приготвят различни печива, палачинки, кексове, включително солени. Можете да ги похапвате разтворени в кисело или прясно мляко, а защо не и да приготвяте смутита с тях. 

Единственото, за което трябва да внимавате, е какви по вид овесени ядки купувате. В много от разновидностите има добавени захари. Четете внимателно етикетите и избирайте такива без примеси, без добавки и подобрители, без сушени плодове или корнфлейкс. В много от готовите миксове за закуска присъстват именно такива добавки, които правят овесените ви ядки не толкова здравословни. Ако решите да добавяте нещо към тях, по-добре го направете отделно. Така ще можете да контролирате приема на въглехидрати и захари. 

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

Коментирай