Здраве и красота

Причини да включите масло от лавандула в грижата за красотата

Защо лавандуловото масло е така полезно за кожата

13.08.2022г. / 10 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от лавандула е известно с невероятните си ползи за красотата. То се грижи за кожата и косата, като насърчава тяхното прекрасно състояние. То има чудесен аромат, а молекулите в него проникват в дълбочина в кожата и косъма, като стимулират тяхната регенерация, хидратация и подхранване.

Домашен серум с етерични масла за активация на растежа на косата

Кои са причините да включвате редовно лавандуловото масло в грижата за красотата?

Стимулира заздравяването на раните

Лавандулата има свойството да стимулира регенерацията на клетките и заздравяването на раните. Тя съдейства за бързото и качествено делене на клетките, като това прави заздравяването на рани, одрасквания, ожулвания и изгаряния по-бързо.

Невероятните ползи от маслото от евкалипт

Стимулира синтеза на колаген

Колагенът е много важен протеин, от който зависи еластичността и младият вид на кожата. Той е ценен за всяка тъкан в тялото, включително ставите, сухожилията, връзките. Маслото от лавандула стимулира синтеза и усвояването на колагена от кожата, като намалява видимите фини линии и бръчки.

Успокоява кожни раздразнения

Лавандуловото масло има успокояващи свойства за кожата, защото притежава прекрасни противовъзпалителни качества. Маслото от лавандула може да успокои различни раздразнения, включително екзема, дерматит, псориазис. Може да се добавят по няколко капки лавандулово масло към лосиони, кремове, овлажняващи средства за допълнителни ползи за кожата.

Най-добрите етерични масла за жени

Мощен антиоксидант

Маслото от лавандула се бори със свободните радикали, като по този начин предпазва кожата и косата от уврежданията им. Кожата и косата са постоянно изложени на влиянието на свободните радикали, токсини, стрес, атмосферни условия, които увреждат структурата и вида им. Видимите признаци на стареене се дължат преди всичко на свободните радикали. Неутрализирането им е от съществено значение за запазването на младостта, а лавандуловото масло има именно такива свойства.

Свързани статии

Бори се с акнето

Етерични масла при пигментни петна

Благодарение на мощните противовъзпалителни свойства, маслото от лавандула може да помогне за намаляване на възпаленията и акнето по кожата. То помага за премахване на излишния себум по кожата и скалпа. Антибактериалните му свойства потискат растежа на микроорганизми и бактерии в кожата, причиняващи акне. Освен това има хидратиращо и подхранващо свойство, което е от голяма важност за овладяването на този възпалителен кожен проблем.

Тонизира и възстановява

Маслото от лавандула има отлични освежаващи и тонизиращи свойства за кожата. Притежава охлаждащ ефект, изравнява тена, стимулира свежестта на кожата и приглажда видимите несъвършенства. Като допълнителен бонус лавандуловото масло премахва подпухналостта на клепачите.

Комбинации от етерични масла за всяка част от деня

Коментирай