Здраве и красота

Защо да добавите сода при готвене на боб?

За какво помага този трик

04.08.2022г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Печеният или вареният боб е прекрасна гарнитура, салата или основно ястие. Той има чудесни вкусови и хранителни качества. Богат е на протеини, фибри, сложни въглехидрати. Но както знаем, консумацията на боб може да причини дискомфорт в корема. Това се случва заради високото съдържание на олигозахариди в боба, които допринасят за образуване на голямо количество газове, според eatingwell.com, цитиран от healthdigest.com.

Трикове за съхранение в кухнята

Но за щастие има един лесен трик да намалите влиянието на олигозахаридите в боба. Просто добавете малко сода за хляб към боба и ще забравите за газовете в корема.

Защо и как да добавите сода към боба?

Содата неутрализира влиянието на специфичния вид въглехидрати в боба. Вместо да го накисвате само във вода, както обикновено, накиснете го във вода със сода. Содата за хляб помага за разграждането на олигозахаридите, което прави боба по-лесно смилаем. Така консумацията му не причинява газове.

Чести грешки при готвенето с масло

Хубавото е, че ако добавите сода във водата, това няма да промени вкуса на боба. Можете да я добавяте също и във водата, в която ще го варите след това. Това ще намали времето за готвене. Сода може да се добавя и при печене. Тя помага на боба да запази плътността си, да не се разкашква и да се усвоява по-лесно от храносмилателния тракт.

Какви са ползите от боба?

Бобът е чудесен на вкус. Той притежава превъзходни хранителни качества. Богат е на растителни протеини, много фибри, сложни въглехидрати, витамини и минерали. Цялата тази съвкупност от хранителни вещества прави боба една истинска суперхрана. Като допълнение само няколко лъжици боб могат да ви заситят. То е не само евтин, но и наистина вкусен и полезен. Може да се добавя към всяко хранене.

Хитринки в кухнята за всяка домакиня

Съществуват много видове и сортове боб. Всеки от тях има прекрасни качества. За да разнообразите диетата си, включвайте различни видове боб. Всички те имат колкото сходен, толкова и различен състав, тъй като количествата от различните хранителни вещества варират. Колкото по-разнообразно е менюто, толкова повече организмът ви черпи от богатата палитра микро- и макроелементи, които храната предлага.

Грешки, които допускаме при готвене на сьомга

Бобът е прекрасен и полезен, защото съдържа важни минерали, като калий, който участва в контрола и регулацията на кръвното налягане. Богат е и на фолати, важни за нервната система. А най-хубавото е, че бобът е универсален продукт, подходящ за всякакви рецепти, с които да нахраните любимите хора.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
инж ЦВЕТАНКА ВЛАДОВА ( преди 1 година )
кОЙТО КОНСУМИРА ПОНЕ 1 ПЪТ СЕДМИЧНО БОБ- НЕ ПОЛУЧАВА НОЩНИ КРАМПИнЯМА НУЖДА ДА ВЗЕМА ХАПЧЕТА МАГНЕЗИИ- ПОЛУЧАВА ГИ ОТ БОБА- ОТ ВСИЧКИ БОБОВИ: ЛЕЩА, , ЗЕЛЕН БОБ, БАМЯ- ВАРЕНИ, ПЕЧЕНИ, ОТ ТРУШИИЪТУШИИТЕ СА ПО ПОЛЕЗНИ ЗА СТОМАХА, ЗА ТЯЛОТО, ЗА ЗДРАВЕТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар