Здраве и красота

Домашен успокояващ балсам при предменструален синдром

Облекчава болки и спазми с помощта на етерични масла от билки

10.08.2022г. / 12 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дните преди идването на менструалния цикъл могат да се превърнат в истински ад. Предменструалният синдром за някои жени е повече от предизвикателство, по-голямо дори от самата менструация. В тези моменти се появяват всякакви видове дискомфорт. Може да се появят спазми, болки, подуване, раздразнения в областта на корема. 

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

За да намалите интензитета на тези неприятни усещания, които могат да влошат качеството ви на живот в тези дни, обърнете се към даровете на природата. Някои билки имат особено мощно действие при предпемструален синдром. Те могат да успокоят и потиснат неприятните усещания, като това ще направи преминаването ви през тези дни по-леко. 

Можете да си направите домашен мехлем или балсам с билки и натурални съставки, които имат много силно противовъзпалително действие. Сред тях са лавандула, майорана, градински чай. Всички те потискат възпаленията и имат болкоуспокояващ ефект. 

Етеричното масло от лавандула е известно още от Древността със своите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. То намалява тежестта на предменструалните симптоми и облекчава протичането на менструалния цикъл. 

Смути за облекчаване на неразположенията по време на месечния цикъл

Етеричното масло от градински чай също намалява болката, успокоява мускулатурата, като така прави спазмите по-леки. 

Етеричното масло от майорана е много богато на антиоксиданти. То има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Затопля зоната, в която се нанася, което успокоява крампите и потиска болката. 

5 вида болки и неразположения при овулация

Ето и съставките за домашния успокояващ балсам при предменструален синдром: 

  • 2 супени лъжици кокосово масло;
  • 2 супени лъжици бадемово масло;
  • 1 супена лъжица масло от ший;
  • 2 супени лъжици пчелен восък;
  • 30 капки масло от лавандула;
  • 20 капки масло от градински чай;
  • 20 капки масло от майоарана;

Приготвяне:

В тенджера на слаб огън добавете малко вода. Оставете да заври. Добавете всички съставки в тенджерата с изключение на етеричните масла. Нека съставките да се разтопят и смесят напълно. Свалете тенджерата от котлона. Оставете да изстине за 5-6 минути. След това добавете етеричните масла и разбъркайте добре. 

6 патологични проявления на менструалния цикъл

След като изстине още малко, прехвърлете в сух буркан с капачка. Балсамът трябва да изстине напълно преди да се използва. Важно е да се стегне добре. Съхранява се на сухо и хладно място.   

Как да използвате балсама?

Нанасяйте малко количество от болкоуспокояващия балсам около седмица преди настъпването на менструацията. Опитайте се да обхванете периода на предменструален синдром отрано, за да може да избегнете неприятните симптоми и усещания. 

Как да си направите домашен билков мехлем?

Масажирайте зоната около корема и кръста с балсама два пъти дневно в продължение на поне 5 минути с кръгови и леки движения. Ще усетите затопляне и успокояване на болките, спазмите, а дори облекчаване на лошото настроение. 

Коментирай