Здраве и красота

Смути за облекчаване на неразположенията по време на месечния цикъл

Съдържа вкусни и полезни съставки

16.12.2021г. / 08 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Предменструалният синдром е част от месечния цикъл. Преди настъпването на менструацията всеки месец, ние страдаме от главоболие, отпадналост, раздразнителност, задържаме излишни течности и т. н.

Храната е ключова през този период, защото може да ни помогне да облекчим всички тези симптоми. Какво ще кажете за вкусно и засищащо смути, което може да консумирате преди настъпването на менструацията, както и по време на нея. Смути, което съдържа следните съставки:

Авокадо – Вкусното авокадо, което е богато на полезни мазнини, спомага за облекчаване на подуването, поддържа здрава храносмилателната система, намалява интензитета на менструалните болки. В допълнение, авокадото съдържа калий, който също намалява спазмите, но и спомага да задържаме по-малко излишни течности.

Натурално какао на прах – То е богато на минерала магнезий, също и на желязо. За какаото се смята, че помага за балансиране на настроението, намаляване на спазмите, дава енергия.

Смути за всяка зодия

Спанак или къдраво зеле – Тези зелени зеленчуци са с високо съдържание на зеления пигмент, наречен хлорофил, който детоксикира тялото. Вкусните зеленчуци благоприятстват храносмилането и повишават енергийните нива.

Банани – Бананите са чудесен източник на витамин В6 и калий, за които е известно, че намаляват подуването и неразположенията свързани с предменструалния синдром.

Смутита за отслабване, които са и много полезни

Портокали – Изключително богати на витамин С, който е мощен антиоксидант. За консумацията на портокали се смята, че спомага за намаляване възпалението в тялото, менструалните спазми, повишава имунитета. Портокалите са богати и на магнезий – важен за доброто настроение и съня, калий и витамин D, който също действа противовъзпалително, но е важен и за колебанията в емоциите.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Свързани статии

Сладки картофи – Обичате ли ги? Те са чудесен източник на витамин В6, за който е доказано, че подобрява симптомите на предменструалния синдром, като промени в настроението, раздразнителност и депресия. Сладките картофи съдържат и фибри, които помагат на тялото да се справи с излишния естроген, но и са важни за доброто храносмилане.

Ленено семе – Съдържа вид фибри, наречени лигнани, които действат детоксикиращо и се смята, че спомагат за баланса на прогестерона и естрогена.

Куркума, канела и джинджифил – И трите ароматни подправки имат противовъзпалителни свойства. Спомагат за детокса на организма, намаляват спазмите, гаденето, подобряват настроението, особено канелата.

За да си приготвите смутито, сложете в блендер ½ авокадо, 2 и 1/2 ч. ч. прясно мляко, бадемово или друго ядково, което ви харесва, 2 банана, 1 с. л. натурално какао на прах, 1 шепа бейби спанак или къдраво зеле, 1 ч. л. ленено семе, ½ ч. л. канела, 1 ч. л. куркума на прах, малко количество обелен корен от джинджифил, няколко резена портокал, мед по желание и на вкус.

Коментирай