Здраве и красота

Състояния, при които маслото от мента може да помогне

За здравословните ползи от етеричното масло от мента

22.08.2022г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ментата е една от най-освежаващите билки. Но тя има много повече свойства от това просто да освежава дъха и да придава приятен аромат на ястията. Етеричното масло от мента може да помогне да облекчите много състояния и да се почувствате по-добре.

Как да използвате масло от мента при пърхот

Ментата се използва от хилядолетия като средство за облекчаване на различни здравословни състояния. Тя дължи тези свойства на ароматните активни съединения в състава си – ментон, изоментон и още няколко различни форми на ментола – който придава характерния ѝ сладък и свеж аромат и вкус.

Тези съединения не само определят вкуса и мириса на ментата, но и допринасят за целебните ѝ свойства.

Кои са състоянията, при които маслото от мента може да помогне?

Раздразнени черва

Според проучване от 2018 година, публикувано в Alimentary Pharmacology & Therapeutics, цитиран от healthdigest.com, ментата може да се използва като допълнение към лечението на синдром на раздразненото черво заради противовъзпалителните и успокояващите си свойства. Маслото от мента може да помогне за облекчаването на газове, подуване, диария, болки и спазми в червата.

Етерично масло от кафе – невероятни ползи

Главоболие от напрежение (тензионно напрежение)

Много хора страдат от тензионно главоболие или така нареченото главоболие от напрежение. Стресът и напрежението са навсякъде около нас в ежедневието. Те оказват негативно влияние върху нервната система. Напрегнатите неврони предизвикват спазми в мускулите на черепа, което води до главоболие, понякога много силно и дълготрайно. Третирането на слепоочията и челото, зоната около синусите с масло от мента може да намали болката и да потисне възпаленията. Ментата има релаксиращо, успокояващо и противовъзпалително действие.

При суха или акнетична кожа

Сухата кожа предизвиква сериозен дискомфорт. Акнето пък е по-характерно за мазната кожа, склонна към повишена секреция на себум и запушване на порите. Етеричното масло от мента е подходящо и в двата случая. То е добър избор за всеки тип кожа, тъй като хидратира в дълбочина сухата кожа и същевременно балансира мазната. Противовъзпалителните му свойства потискат симптомите на акне.

Масло от нероли – вълшебни ползи за здравето

Свързани статии

Срещу чупливи нокти

Етеричното масло от мента е много подходящо за хидратиране не само на кожата, но и на ноктите. Те също страдат от дехидратация, която води до разслояване, чупене, лющене на нокътя. Ментата може да възвърне розовия цвят на ноктите, да приглади структурата им, да ги хидратира и да ги направи по-устойчиви. Маслото от мента има антисептично и антибактериално въздействие, които предпазват ноктите от развитие на гъбички и бактерии.

Масло от марула – за млада кожа и подхранена коса

При суха коса

Сухата коса е чуплива и склонна към накъсване. Маслото от мента може да я хидратира и да поправи щетите, нанесени от атмосферните условия и нагряващите уреди за коса. То укрепва корените, подобрява структурата на косъма по цялата му дължина чак до върха. Ментовото масло има и свойството да стимулира космените фоликули, което влияе положително при косопад.

11 етерични масла за кожа с по-малко бръчки

При гадене и повръщане

Ментата е известна със способността си да облекчава гаденето и позивите за повръщане. Проучване от 2016 година, публикувано в списание Nursing, потвърждава нейното благотворно влияние. Учените установяват, че вдишването на ароматните молекули на маслото от мента може да потисне позивите за повръщане и да намали гаденето при бременни жени.

Коментирай