Здраве и красота

Етерично масло от кафе – невероятни ползи

Как да използвате маслото от кафе в грижата за красотата и за дома

29.11.2021г. / 05 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кафето с основание се счита за полезна напитка. Ако се консумира в разумни граници, организмът само може да се възползва от многобройните му ползи. То е пълно с антиоксиданти, минерали и активни съединения, които оказват благотворно влияние върху здравето.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Ако досега не ви е хрумвало, че можете да използвате кафето по друг начин, освен чрез пиене, време е да се запознаете с етеричното масло от кафе.

Действа успокояващо

Маслото от кафе има прекрасен успокояващ ефект, благодарение на чудесната миризма. Етеричното масло от кафе отделя ароматни молекули, които влияят позитивно на настроението. Могат да успокоят тревожност, безпокойство, да облекчат депресия, тъй като въздействат срещу стреса в тялото.

Като ароматизатор

Ароматът на кафе е превъзходен що се отнася до ароматизиране на дома. Приятната наситена миризма може да неутрализира останалите лоши миризми в дома, като оставя усещане за комфорт и уют. Можете да разпръснете памучета с масло от кафе в различни ъгли от дома. Може да използвате и дифузери за етерични масла. Също така можете да комбинирате маслото от кафе с други ваши любими миризми. Просто смесете маслото от кафе с няколко капки от друго етерично масло.

3 рецепти за шампоан с кафе против косопад

Може да подпомогне колагена и еластина

Етеричното масло от кафе е много богато на антиоксиданти. Те са активатори на синтеза и усвояването на колагена в кожата. Така маслото от кафе може да се окаже много ефективно и в грижата за кожата. Маслото от кафе може да има подмладяващи свойства за кожата, ако се прилага външно и се включва редовно в рутината за кожата.

Съдържа мощни антиоксиданти

Антиоксидантите в маслото от кафе имат голямо значение за цялостното здраве. Те се борят със свободните радикали, предизвикващи оксидативен стрес, възпаления, стареене на клетките.

Ето и някои рецепти за това как да използвате етерично масло от кафе:

Топ 3 етерични масла за страхотна кожа

Серум за сияеща кожа с масло от кафе

  • 1 с. л. масло от жожоба;
  • 1 с. л. арганово масло;
  • 9 капки масло от кафе.

Смесете всички съставки. Разбъркайте добре. Съхранявайте в шишенце от тъмно стъкло с капак. Разклащайте преди всяка употреба.

Ароматизатор за дома

  • 3 капки масло от канела;
  • 6-7 капки масло от кафе.
Свързани статии

Смесете добре двете масла. Прехвърлете ги в стъклен буркан или бутилка. Потопете няколко дървени клечки за барбекю в буркана, така че да се напоят с маслата. С тяхна помощ ароматът ще се разнесе в дома. Можете да разпръснете и памучни тампони, напоени с маслата.

Невероятно ефективни употреби на маслото от мента

Ексфолиант за тяло с масло от кафе

  • 1 чаша захар;
  • ½ чаша зехтин или кокосово масло;
  • 2 капки масло от пачули;
  • 3 капки масло от портокал;
  • 5 капки масло от кафе.

Разтопете кокосовото масло на водна баня. Смесете всички съставки и разбърквайте, докато захарта се напои с маслата. Прехвърлете в буркан. Използвайте два пъти седмично върху влажна кожа. Може и да не отмивате, а само да изплаквате, за да може маслата да останат в кожата и да я хидратират в дълбочина.

Снимка: iStock

Коментирай