Здраве и красота

Невероятните ползи от маслото от евкалипт

Защо евкалиптовото масло е толкова полезно

01.02.2022г. / 05 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричните масла са средство да се погрижите за кожата и организма си с натурални продукти без потенциално вредни примеси. Евкалиптовото масло е един такъв пример за чудесно природно средство с множество здравословни ползи. То е и много широко използвано. Може да има положителни ефекти върху физическото и психическото състояние.

Етерично масло от кафе – невероятни ползи

Евкалиптовото масло се използва в ароматерапията от векове заради свойствата си. Но то далеч надхвърля свойствата си в тази област. Използва се още в грижата за кожата, устната кухина, в домакинството като средство за ароматизиране и почистване. Маслото от евкалипт е и сред най-често употребяваните в билковата медицина. Подходящо е и за масажи и релаксиращи процедури.

Евкалиптовото масло е много силно, затова се разрежда с базово масло, преди да се приложи върху кожата. Подходящи базови масла са масло от жожоба, бадемово масло, зехтин, масло от гроздови семки.

Кои са най-важните ползи за здравето от евкалиптовото масло?

Ароматизира и дезодорира

Маслото от евкалипт има много силна, наситена и дълготрайна приятна миризма. То помага за маскирането, неутрализирането и премахването на всяка неприятна миризма. Тъй като има мощни антибактериални свойства, евкалиптовото масло не просто маскира лошите миризми, а неутрализира и причините за тях, най-често микроорганизми, бактерии. Може да се използва като ароматизатор за дома и за дезодорант върху кожата, ако е примесено с подходящо базово масло.

6 етерични масла, които лекуват пърхот

За релакс

Неслучайно маслото от евкалипт е така широко използвано в ароматерапията от векове. Неговите ароматни свойства имат изключително релаксиращ ефект върху нервната система. То може да допринесе за успокояване на тревожност, безпокойство, да повлияе положително депресивни състояния, да подпомогне механизмите на съня.

За здрав скалп

Маслото от евкалипт може да облекчи пърхота, защото притежава антибактериални и противогъбични свойства. То убива бактериите по кожата, успокоява сърбежа и лющенето, намалява зачервяването на кожата.

Етерично масло от кипарис и невероятните му ползи

Облекчава акне

Акнето често е провокирано от различни кожни инфекции, в много случаи бактериални. Маслото от евкалипт може да помогне за облекчаването им заради антибактериалните си свойства. Освен това, евкалиптовото масло свива порите, намалява секрецията на себум, което носи допълнително облекчение на симптомите при акне.

Ускорява зарастването на раните

Отново благодарение на антимикробните си и антисептични свойства, маслото от евкалипт има способността да ускорява зарастването на раните. Важно е обаче да не се прилага директно върху отворена рана, защото може да е твърде агресивно. Смесете го с разреждащо масло преди това и най-добре масажирайте със сместа около раната.

Масло от жожоба за красива кожа

Вместо дезинфектант

Тъй като маслото от евкалипт има антибактериални свойства, то може да се използва и като дезинфектант в дома и за ръце. Може да се добави към всякакви домашно приготвени смеси за почистване. Подходящо е за почистване на плотове, шкафове, подове, повърхности в кухнята, банята, тоалетната.

Действа отпушващо за носа

Ако страдате от хрема или запушен нос, маслото от евкалипт може да ви помогне да го отпушите. Неслучайно то се използва за направата на различни отпушващи средства за нос, включително капки, унгвенти, мехлеми.

Ефикасни етерични масла при болки в гърба

Коментирай