Здраве и красота

Полезно ли е кафето за чревните бактерии?

Какви са полезните му свойства

26.08.2022г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да смятаме, че кафето дава енергиен тласък рано сутрин, когато се събудим рано, а все още ни се спи. Това е така, но то далеч надхвърля това полезно свойство. Кафето има още много ползи за здравето и организма. Една от тях е положителното му въздействие върху микробиома на червата.

5 причини да спрете да пиете кафе следобед

Проучвания, цитирани от everydayhealth.com установяват, че кафето подобрява броя и състоянието на полезните бактерии в червата, действайки им като пребиотик. Освен това умерената консумация на кафе намалява риска от хронични и възпалителни заболявания, метаболитен синдром, затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, висок холестерол, дори някои видове рак.

Проучване от 2022 година, публикувано в Annals of Internal Medicine, цитирано от everydayhealth.com установява, че редовната и умерена консумация на кафе се свързва с по-нисък риск от някои видове рак, особено такива с по-висока смъртност.

През последните години учените откриват все повече потенциално положителни влияния на кафето и върху бактериите в червата. Кофеинът и наситената с антиоксиданти от кафето вода подхранват чревните бактерии и възвръщат баланса между полезни и вредни бактерии. Ако вредните бактерии започнат да взимат превес над полезните, това създава условия за развитие на различни заболявания.

3 причини кафето ви да предизвиква акне

Друго проучване от 2020 година, публикувано в списание Nutrients установява, че ежедневната консумация на кафе може да промени някои рискови групи бактерии в микробиома. Влияние оказват някои специфични полифеноли в кафето, както и самият кофеин.

Една от причините кафето да е полезно за червата е, защото то е стимулант както за нервната система, така и за движенията на червата. Вероятно сте забелязали как след първата чаша кафе сутрин се ускорява изхождането. Това е така, защото кафето и полифенолите в него ускоряват движенията на червата и стимулират тяхната мускулатура.

Кафето има още един ефект – то хидратира тъканите на червата, като допринася за предотвратяването на свръхрастеж на вредни бактерии, причиняващи възпаления и заболявания. Допълнителното количество вода в кафето, която освен това е преварена и наситена с полифеноли, намалява риска от чревни смущения и дисбаланс в микробиома.

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Кафето съдържа фитохимикали, които са полезни за червата. Те намаляват растежа на вредните бактерии и стимулират растежа на полезните.

Свързани статии

За да се възползвате от полезното въздействие на кафето върху чревните бактерии е важно да съобразявате количеството кафе, което пиете. То не трябва да е прекалено голямо, тъй като това има обратен ефект – потиска растежа на полезните бактерии. Максималната препоръчителна доза кофеин на ден, според съветите на Американската администрация по храните и лекарствата, е 400 милиграма. Това се равнява на около 3 чаши кафе на ден.

Важно е да се отбележи, че е задължително да се консултирате с лекар, който да ви насочи колко кофеин е препоръчително да приемате според индивидуалното ви състояние. Ако страдате от някакви хронични заболявания (високо кръвно налягане, сърдечносъдови или бъбречни заболявания) има вероятност консумацията ви на кафе да трябва да е значително по-малка.

Какво ще се случи, ако откажете кафето?

Друга важна подробност, която трябва да се отбележи е, че кафето има своите ползи за червата само ако бъде чисто. Добавянето на захар повишава възпаленията в червата и тъканите в цялото тяло. Това повишава и риска от различни заболявания.

Коментирай
Свободно време