Здраве и красота

Защо плачът предизвиква главоболие

Каква е връзката между тези две състояния

28.08.2022г. / 05 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието е един от най-често срещаните и понякога наистина мъчителни проблеми, с които се сблъскват много хора в ежедневието си. Главоболие може да се провокира по много и различни причини. Консумация на кофеин, алкохол, силни миризми, стрес, напрежение и безпокойство, преумора на очите са само част от причините, поради които може да се появи главоболие.

Признаци, че главоболието ви всъщност е мигрена

Вероятно сте забелязали, че и след плач започва да ви боли главата. Понякога главоболието след такъв емоционален изблик може да е наистина силно, дори пулсиращо. Защо се случва това и каква е връзката между плача и главоболието?

Връзката между главоболието и плача все още е обект на проучване от изследователите. Много експерти посочват различни фактори за причина за поява на главоболие след плач. Една от главните теории, цитирана от popsugar.com, са хормоните на стреса, които се повишават много рязко при силен плач. Високите нива на кортизол водят до главоболие.

Значение има и продължителността и интензитетът на плача. Колкото по-продължителен и тежък е той, толкова по-силно може да е главоболието, което ще го последва.

Сутрешно главоболие – за какво подсказва?

Тензионното главоболие, характерно за състояния на плач или силен рев, е главоболие от напрежение на мускулите на черепа и врата. То се отключва заради напрягането на мускулите в тази зона по време на плача, като това предизвиква спазми в мускулатурата, последвани от болки в областта на главата, по челото, слепоочията.

Синусовото главоболие е другият характерен тип главоболие след плач. То възниква заради задръстването на носа със секрети. Това запушване води до повишено налягане в синусите, а то от своя страна до напрежение и болка в главата. Ако плачът е силен, това може да доведе до главоболие, равностойно на мигрена по интензитет.

Как да облекчите главоболието с помощта на розмарин

Как да облекчите главоболието?

Един от начините да намалите главоболието е да използвате температурните колебания. Експерти от PsychCentral, цитирани от healthdigest.com, установяват, че горещият или леденият душ може да повлияе положително на главоболието. Можете да използвате и компрес върху челото, шията, горната част на главата. Компресът може да е както горещ, така и студен.

Масажирането на слепоочията, тила и челото е друг метод за облекчаване на силно главоболие. Масажът отпуска мускулите, които са напрегнати и крампирали след силен плач, което намалява болката и релаксира нервната система. Притискането на определени точки на главата допълнително помага за намаляване на главоболието.

Как да се справите с главоболието, докато работите на компютър

Чаша кафе също би могла да помогне за намаляване на главоболието. Кофеинът има болкоуспокояващи свойства, особено по отношение на главоболието. Неслучайно е част от някои медикаменти против главоболие. В допълнение той подобрява емоционалното и психическото състояние, повишава вниманието, избистря паметта.

Коментирай