Здраве и красота

Неочаквани ползи от слънчогледовите семки

Защо са толкова полезни за здравето

30.08.2022г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънчогледовите семена са една истинска суперхрана. Вероятно повечето хора ги свързват с детството, когато са люпили семки заедно с другите деца от квартала. Тогава може да не сте им обръщали достатъчно внимание, но е време да го направите. Ако отдавна не сте си хапвали от вкусните семки, направете го, защото те имат много чудесни ползи за здравето.

Семена от босилек и техните мощни здравословни ползи

Сурови или печени, слънчогледовите семена са и вкусни, и хранителни. Те са изключително богати на мазнини, протеини, витамини и минерали. В една малка шепа слънчогледови семена има около 175 калории, 4,88 грама протеин, 3,9 грама фибри, 16 грама мазнини, според Министерството на земеделието на САЩ, цитирано от healthdigest.com.

Освен тези макроелементи в семките се съдържат и ценните елементи желязо, цинк, селен, мед, калий, фосфор, витамините Е и В. Слънчогледовите семки са и много богати на антиоксиданти и флавоноиди, които имат мощни противовъзпалителни свойства. Цинкът и селенът са едни от най-важните за имунната система елементи. Те ускоряват оздравителните процеси и имат имуностимулиращи свойства, предпазват от инфекции и участват в синтеза на клетки на имунната система.

Ползите от семена от чиа по време на бременността

Слънчогледовите семки са чудесна храна за енергия и сърдечносъдово здраве. Антиоксидантите в тях намаляват холестерола и въздействат благоприятно на работата на сърцето и кръвоносните съдове. Витамините и минералите в слънчогледовите семена също подпомагат сърдечносъдовото здраве. Те имат свойството да понижават кръвното налягане и да намаляват риска от диабет тип 2, според изследователи, цитирани от healthline.com.

Магнезият в слънчогледовите семки играе съществена роля за проводимостта на нервните импулси от нервната система към мускулите, включително сърцето, което регулира работата му, балансира сърдечния ритъм и кръвното налягане.

В слънчогледовите семена се съдържа хлорогенна киселина, която според проучване от 2018 година се свързва с подобряването на метаболизма на глюкозата. Това е добра новина за страдащите от метаболитен синдром, инсулинова резистентност и диабет.

Семена на плодове, които не трябва да изхвърляме

Тъй като слънчогледовите семки са богат източник на протеини и витамини от група В, те осигуряват и добри нива на енергия в клетките и организма. Консумацията им повишава издръжливостта, енергичността, подобрява бдителността и производителността. Селенът също допринася в тези процеси, тъй като подобрява притока на кислород към тъканите, според WebMD.

Консумацията на слънчогледови семена от бременни жени е много важна, защото те доставят ценни вещества за развиващия се плод. Богати са на витамини В, сред които и фолиева киселина, витамин Е, цинк. Тези микроелементи са незаменими за развитието на бебето и правилното делене на клетките.

Вода със семена от чия – помага ли наистина за отслабване?

Коментирай