Здраве и красота

Вода със семена от чия – помага ли наистина за отслабване?

Вълшебна ли е тази напитка или не?

10.11.2021г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки, който има проблем с теглото, иска да отслабне. Милиони хора се борят с наднорменото тегло, но никой от тях не желае да гладува, за да постигне добри резултати. Ето защо често се обръщаме към популярни методи за бързо отслабване, които обещават бързи резултати без много мъчения и лишения.

5 причини да започвате деня със семена от чия

Една популярна тенденция, особено актуална в социалните мрежи, е пиенето на вода със семена от чия сутрин на гладно.

Тази рецепта обещава бързи резултати в отслабването без да се налага да се спазват диети. Но вярно ли е това наистина?

Едно е сигурно и това е, че чията е истинска суперхрана. Тя е с много богат хранителен състав. Прекрасен източник е на енергия, антиоксиданти, фибри, витамини, минерали, имащи положително отношение към цялостното здраве.

Чията съдържа калций, магнезий, фосфор, цинк, селен, манган, омега-3 мастни киселини, незаменими аминокиселини, които тялото не може да синтезира само.

5 начина да ядете семена от чия

Трябва да се има предвид обаче и е добре да се подчертае дебело, че чията е калорична. Само 100 грама сухи семена от чия съдържат около 490 калории. Това е енергийна стойност, приблизително равна на парче торта. Тоест, ако освен чаша с вода с набъбнали в нея семена от чия се храните без да съобразявате общия калориен прием за деня според нуждите и двигателната ви активност, семената от чия няма как да ви помогнат да отслабнете, дори напротив.

Консумацията на чия в умерени количества, разбира се, може да има редица положителни ефекти върху здравето, включително върху теглото. Тя съдържа завидно количество фибри, протеини и полезни мазнини, които могат да подобрят метаболизма и работата на червата. Тази комбинация от хранителни вещества може да удължи усещането за ситост, което от своя страна да помогне за намаляването на усещането за глад, респективно намаляване на консумираните калории през останалото време от деня.

Къде може да грешите в консумацията на чия?

Клинични проучвания, проведени от учени от Харвард показват, че семената от чия могат да подобрят липидния профил, да понижат холестерола, да контролират скоковете в кръвната захар, като поддържат храносмилателната система в добро състояние.

Истината за водата с чия сутрин на гладно е, че тази напитка сама по себе си няма вълшебни свойства по отношение на отслабването. Тя обаче може да направи така, че да се чувствате сити за дълго време, което може да ви улесни в намаляването на калориите, приети от останалата храна през целия ден.

3-дневен детокс с вода с чия и лимон

Постарайте се да изчаквате достатъчно дълго, за да набъбнат добре семената от чия преди да ги изпиете заедно с водата. В противен случай може да страдате от храносмилателни проблеми, газове, болки в корема, диария и запек, тъй като ако семената от чия набъбнат в червата ви и пуснат гелообразното си вещество там, това може да абсорбира водата от червата и да затрудни храносмилането.

Коментирай