Здраве и красота

13 лесни стъпки за здрави зъби

За повече красота и самочувствие

09.09.2022г. / 10 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъдат здрави и красиви зъбите ни е важно да полагаме ежедневни грижи за тях, така както се грижим за кожата си, косата. Понякога пренебрегваме препоръките на стоматолога относно това каква дентална вода и каква паста за зъби да ползваме. Има хора, които отлагат прегледа при зъболекар и лекуването на кариеси с по 1-2 години.

Поддържането на здравето на зъбите е лична отговорност. Живеем във време, което може да ни предложи много добри дентални услуги, чудесни продукти за здрава устна хигиена. От нас остава да следваме някои прости правила за здравето на зъбите. Вижте 13 от тях.

1. Мийте зъбите си поне два пъти на ден, по възможност с електрическа четка или четка за зъби с мек косъм. Четкането трябва да отнеме около 2-3 минути.

2. Не пропускайте ежедневното почистване с конец. Така ще почистите повърхностите на зъбите ви, които четката за зъби не може да достигне. Така се намалява рискът от образуването на кариеси, заболявания на венците и лош дъх.

Витамини и минерали, от които зъбите се нуждаят, за да са здрави

3. На всеки 6 месеца провеждайте профилактични прегледи. Ако се налага да чистите зъбен камък, се консултирайте с вашия зъболекар колко често трябва да се прави това от него.

4. Пийте поне 2 литра вода на ден. Това ще поддържа тялото ви хидратирано, намалява риска от сухота в устата, което намалява риска от бактерии и лош дъх.

5. Дъвчете дъвка без захар от време на време. Дъвката увеличава отделянето на слюнка и неутрализира киселините в устната кухина.

6. Не пушете. Доказано е, че тютюнопушенето е водеща причина за рак на устата, но увеличава и риска от заболявания на венците.

3 суперхрани за здрави и бели зъби

7. Намалете консумацията на сладки или лепкави храни, съдържащи голямо количество захари или въглехидрати.

8. Избягвайте газирани напитки (включително диетични), както и сокове в кутия и спортни напитки. Тези напитки увеличават риска от нарушаване на емайла и образуване на кариеси.

9. Сменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца или ако сте били болни, с настинка.

Бързи трикове срещу лош дъх

10. Ако случайно при инцидент се случи да счупите някой зъб, не го изхвърляйте, а го поставете в чаша с малко количество студено прясно мляко и се опитайте в рамките на час да стигнете до зъболекар. В зависимост от вашия случай, много е възможно зъбът ви да бъде закрепен по някакъв начин. Разбира се невинаги е възможно, но не бива да оставяте отчупеното парче зъб да изсъхва.

11. Избягвайте да използвате зъбите си за отваряне на опаковки, дъвчене на сламки и т. н.

12. Ако по време на сън стискате и триете зъбите си (това вашият зъболекар ще го забележи по състоянието на зъбите ви) помислете дали не е добра идея да си направите специална шина за сън, която да предпази зъбите ви от триене.

13. Ако искате да имате бели зъби, консултирайте се с вашия зъболекар относно възможностите при него за подобряване цвета на усмивката ви.

Коментирай