Здраве и красота

Защо тренирането без сутиен е вредно?

Колко важно е поддържането на бюста при натоварване

23.09.2022г. / 10 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спортният сутиен се е превърнал в красива и незаменима част от спорното облекло. Но той има много по-важни ползи за здравето на гърдите отколкото просто да им придаде определена стегната форма. 

Съвети срещу отпускането на гърдите

Спортният сутиен е труден за обличане. Много жени решават да си спестят борбата с него, като го пропускат и обличат обикновен сутиен или още по-лошо – не носят никакъв, докато тренират. 

Ако не носите специален сутиен за поддръжка по време на тренировки, рискувате да увредите гърдите си. Застрашени са не само големите и по-тежки гърди, а всички размери бюст. Спортуването, подскачането, тичането и извършването на каквото и да е друго динамично движение може да причини болка в гърдите и да увреди тъканите им независимо от големината, според Livestrong.com.

3 упражнения за разтягане, премахващи болката от гърба

Увреждането на тъканта на гърдите се случва най-вече в областта, наречена „връзки на Купър“. Тази тъкан е много уязвима и крехка. Тя е податлива на подскоци и повтарящи се натоварващи движения, особено ако няма подходяща подкрепа. „Връзките на Купър“ имат функцията да придържат гръдната тъкан към околните тъкани. Разкъсването и увреждането на тези връзки води до болка, увисване, отпускане на гърдите. 

Защо е толкова важно да тренирате със спортен сутиен, специално разработен да поддържа гърдите?

5 модела сутиени, които всяка жена трябва да има

Спортните сутиени имат високо ниво на компресия, тоест те притискат и поддържат гърдите в сравнително статично положение, така че да не се увредят при подскачане. Ако сте любители на тичането, скачането на въже или високоинтензивните тренировки с подскоци, задължително трябва да носите поддържащ спортен сутиен, който предпазва гърдите. 

В допълнение спортните сутиени имат свойството и да подобряват стойката, да изправят гръбнака и да намаляват болката в гърба и врата. 

Упражнения за стегнати гърди

Изданието shape.com съветва, ако имате по-големи гърди задължително да се консултирате с лекар или спортен специалист, който да ви посъветва какъв избор на сутиен да направите. Големите гърди се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да бъдат предпазени от увреждания, както и гръбнака и околните тъкани. Сутиен с ниска компресия не би бил достатъчен, ако имате голям и тежък бюст.

Коментирай