Здраве и красота

Как да предпазим защитната бариера на кожата

Съвети за запазване на липидния слой на кожата и нейната текстура

04.10.2022г. / 05 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата се състои от няколко слоя. Най-горният слой на епидермиса има бариерна функция. Тя има за цел да предпази вътрешните слоеве на кожата от увреждания, сухота, атмосферни влияния, навлизане на бактерии, причиняващи инфекции. Защитната бариера на кожата се нарушава и при неправилна грижа за кожата.

Ако използвате твърде агресивни продукти за измиване на кожата, външният липиден слой намалява, което прави кожата суха, зачервена, податлива към раздразнения и в крайна сметка рискът от кожни проблеми нараства.

Защо хиалуроновата киселина е важна за кожата и как да си я набавим

Кожната бариера е сложна система от епидермални и мастни клетки. Този слой е много важен и е отговорен за здравето на кожата. Въпреки че бариерата на кожата предпазва от множество фактори, нейният баланс е много крехък и лесно може да се наруши.

Той зависи не само от това каква грижа полагате за кожата, но и от вътрешното състояние на организма, генетичните особености, възрастта, някои медицински състояния и заболявания.

Според дерматолога Дана Стърн, която споделя опита си пред cosmopolitan.com, ако кожната бариера е изгубила баланса си между кожни клетки, мазнини и хидратация, кожата не изглежда еластична, мека, сияеща и пухкава. Кожната бариера отговаря за текстурата и поддържането на кожата в добро състояние.

Храни, спомагащи за синтеза на хиалуронова киселина

Ако тя е нарушена, кожата изглежда вяла, отпусната, суха, без плътност. В такива случаи тя става податлива на заболявания и увреждания. Поради тези причини е важно да се борите за запазване на добрата бариерна функция на кожата.

Как да поддържате кожната бариера?

За щастие кожната бариера може да се поддържа, стига да знаете кои са важните усилия, които трябва да полагате за нея. От голямо значение е да се поддържа балансът на pH на кожата. Друг важен фактор е опростяването на рутината в грижа за кожата. Колкото повече козметични и измиващи продукти ползвате, толкова по-сложно става за кожата да се справя с поемането на всички тях.

Твърде много продукти за кожа утежняват състоянието ѝ, с което рискувате тя да изгуби голяма част от бариерната си функция. Ето защо е важно рутината за кожата да не е прекалено усложнена.

Как правилно да ексфолирате различни типове кожа

Придържайте се предимно към препоръчаните от вашия дерматолог почистващи и поддържащи продукти. Бъдете много внимателни с ексфолиантите и киселините, тъй като те правят кожата по-чувствителна, премахвайки горния слой мъртви и мастни клетки.

Честото и прекалено агресивно използване на киселини и ексфолианти премахва кожната бариера, прави кожата раздразнена, зачервена, податлива на проблеми.

Хидратирайте кожата си редовно и достатъчно. В грижата за нея задължително трябва да влизат леки хидратиращи формули, които не запушват порите.

Каква е разликата между оксигениране и хидратиране на кожата?

Друг важен фактор е употребата на pH неутрални продукти, които не нарушават киселинния баланс на кожата. Обикновено кожата има pH около 4,7, но козметичните продукти могат да варират между 3,7 и 8,2. В резултат на това кожната бариера може да пострада, особено при употреба на множество продукти. Кожните експерти на cosmopolitan.com съветват да се придържате към продукти с pH между 4,0 и 5,0.

Избирайте козметични продукти, които съдържат естествени растителни масла, серамиди, хиалуронова киселина, глицерин.

Коментирай
Свободно време