Здраве и красота

Пептиди за кожа с по-малко бръчки

Помагат за синтеза на колаген

07.10.2022г. / 16 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато става въпрос за здравето и красотата на кожата ни, не бива да забравяме за пептидите, които са част от редица козметични грижи за кожата. Какво представляват пептидите? Пептидите са вериги от аминокиселини, свързани заедно с пептидни връзки, а аминокиселините са градивните елементи на протеините.

Протеини като колаген, еластин и кератин са част от градивните елементи на нашите кожа, коса и нокти. Те присъстват естествено в тялото. Има много видове пептиди, които имат свои собствени уникални свойства и функции.

4 витамина при торбички и тъмни кръгове под очите

Когато ги прилагаме локално като серум, маска за лице, крем и други, ние помагаме на кожата ни да синтезира повече колаген и еластин. Пептидите са едни от най-важните съставки в козметиката, които спомагат за подобряване състоянието на кожата.

Какви са ползите за кожата от използването на продукти с пептиди?

Пептиди се съдържат в редица козметични грижи за подхранване, поддържане на влагата в кожата, антистарееща грижа и други. Какъв продукт да ползвате вече зависи от нуждите на кожата ви, ефектите, които искате да постигнете, затова най-добре е да се консултирате с дерматолог или вашия козметик, за да ви насочи в правилна посока при избора на грижа.

Как да предпазим защитната бариера на кожата

Ето няколко основни ползи:

Подпомагат синтеза на колаген – Както споменахме, доказано е, че няколко вида пептиди подобряват производството на колаген. Попадайки в кожата, те сигнализират на клетките да произвеждат повече колаген, еластин и кератин.

Подобряват текстурата на кожата – Благодарение на изследвания, които показват, че взаимодействат с естествените протеини в кожата, е доказано, че видимо подобряват нейната текстура, като спомагат за намаляване на фините линии и бръчки. Също така се смята, че намаляват и образуването на нови бръчки.

Парна баня с билки и масла за красива кожа

Укрепват кожната бариера – Пептидите спомагат за поддържане на баланса на протеини в кожата ни, но някои видове могат също така да стимулират регенерацията на кожата и синтеза на хиалуронова киселина, която поддържа кожната бариера, влагата в кожата. В човешкото тяло естествено се среща хиалуронова киселина, както колагена. Тя също допринася за това кожата ни да бъде по-млада и красива, но също така ѝ помага да се справи с факторите на околната среда, които могат да нанесат щети върху кожата.

Свързани статии

Успокояват раздразненията – Някои пептиди (по-специално Palmitoyl Tetrapeptide-7), според западни специалисти, спомагат за облекчаване на възпалението в кожата, но също така подобряват и хидробаланса ѝ, намаляват бръчките.

Забавят процесите на стареене на кожата – Според западни изследвания, някои видове пептиди имат свойствата да инхибират свързаните със стареенето ензими в съединителните тъкани на нашата кожа, които разграждат колагена, еластина и хиалуроновата киселина.

Коментирай