Здраве и красота

Грижа за кожата през есента

Използвайте витамин C

22.10.2022г. / 06 03ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата е най-големият орган в нашето тяло – всички сме чували това. Но за разлика от другите жизненоважни органи, които не виждаме – тя е изложена на показ. Слънце, вятър, студ – всичко се отразява на състоянието ѝ. Ако не отделим на кожата си нужното време и внимание, следите, които остават по нея могат да имат безвъзвратно влияние. Разбира се, навременната реакция е от голямо значение. Тя може да бъде от полза ако искаме да запазим този наш орган в перфектно състояние. Младата и жизнена кожа е индикатор за здравето на целия организъм. Какви специфични грижи да полагаме за нея през есента?

Предлагаме ви няколко съвета за адекватни действия през този сезон:

Ако имате много чувствителна кожа

За да предпазите сухата и чувствителна кожа, специалистите съветват да използвате продукти, които съдържат еластин, колаген или алое. Хора, които страдат от атопична кожа, псориазис или дерматит, могат да усетят леко затопляне, дори парене – това може да се дължи именно на прехода между сезоните. Какво можете да направите? Хидратирайте с кремове, серуми, маски и етерични масла. Приемайте достатъчно колаген и използвайте гел от алое вера.

Маски за ръце за суха и загрубяла кожа

Обърнете внимание на чувствителните зони

Ако досега не сте използвали грижа за устните и околоочната зона – крайно време е да го направите. Това се отнася с пълна сила за периода на есента и зимата. Кожата не обича резките промени във времето, ето защо ние можем да ѝ помогнем, ако използваме специално създадени продукти за тези специфични моменти. Понякога дори нещо толкова просто – като обикновен вазелин, може буквално да спаси устните ви.

От кой витамин се нуждае кожата ни с напредване на възрастта?

Продължете да използвате слънцезащита

След края на лятото слънчевите лъчи значително намаляват, но това не означава, че изчезват. Дерматолози препоръчват слънцезащитните продукти да се използват през цялата година, тъй като те намаляват количеството радиация, която попада върху кожата ни под формата на UV лъчи. За целта – използвайте козметика със защитен фактор поне 30.

Домашен крем с масла за меки стъпала

Използвайте витамин C

Витамин C играе важна роля за защита на кожата ни през студените месеци, тъй като той помага в елиминирането на вредните лъчи на слънцето (тези, с които слънцезащитата не се е справила). Освен това той влияе и на пигментацията, увеличава производството на колаген, като в резултат кожата ви е с по-равномерен тен.

Пазете кожата си от сухия въздух

Свързани статии

Разбира се, че е добра идея през есента да стоите далеч от студеното време, но прекарването на по-голямата част от деня на закрито, може да се окаже вредно за кожата. Защо? В повечето случаи, за да затоплим помещенията в които сме, ние използваме изкуствени източници на топлина – климатици, конвектори и т. н., и това може да изсуши въздуха прекалено много. Ако имате възможност – отделете малка сума и инвестирайте в овлажнител за въздух или аромалампа.

Избягвайте прекалено топлата вода

Колкото и релаксиращи да са спа процедурите, те могат да се отразят зле на вашата кожа. Водата, която е с по-висока температура изсушава кожата повече, отколкото тази, която е по-хладка. Затова, ако страдате от суха и атопична кожа, избягвайте прекалено горещите бани. Ако все пак ви се налага – преди това нанесете зехтин, какаово или кокосово масло.

Пийте повече вода

За да останат кожата и целият ви организъм наистина хидратирани – пийте повече вода. Препоръчително е за деня да си набавяте поне 2-3 литра. Ако ви е трудно – сложете бутилка с вода на бюрото си, или пък инсталирайте на телефона си приложение, което ще ви напомня да пиете вода.

Коментирай
Свободно време