Здраве и красота

Прекрасни здравословни ползи от кимиона

Тази така добре позната на вкус подправка

26.11.2022г. / 06 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кимионът е добре позната подправка в нашата традиционна кухня. Без неговите вкус и аромат не можем да се насладим докрай на кюфтетата, кебапчетата, луканката и още много други любими лакомства. Той е част и от азиатската и близкоизточната кухня и култура. Растението е родом от Индия. Среща се и в Близкия изток. Вкусът и ароматът на кимиона правят ястията по-вълшебни и наситени, но той е нещо много повече от това.

Полезни билки и подправки за всяка кухня

Кимионът има множество здравословни ползи, за които може би не сте подозирали. Те наред с вкусовите и ароматните му качества ще ви дадат още причини да го включвате по-често в храненето и приготвянето на любимите си рецепти.

Кои са прекрасните здравословни ползи от кимиона?

Кимионът е препълнен с хранителни вещества, от които организмът има нужда. В него се съдържа изобилие от растителни антиоксиданти, флавоноиди, които действат, като неутрализират свободните радикали в тялото. Тези елементи са в основата на появата на хронични възпаления, дегенеративни заболявания, рак, преждевременно стареене. Кимионът съдържа много от тези антиоксиданти, което го прави истински полезен за здравето.

Кимионът е богат източник на минерали. Само в една чаена лъжица кимион се съдържат невероятните близо 20 мг калций, 8 мг магнезий, 1,5 мг желязо. Той доставя на организма още незаменимите витамини А, С, В6, ниацин и рибофлавин.

13 билки и подправки при настинки и грип

Кимионът притежава много силни противовъзпалителни свойства, което го прави задължителен в ежедневната рутина. Много са факторите, които всеки ден създават предпоставки за скрити възпаления в клетките и тъканите, затова противодействието на тези фактори е от такова значение.

Кимионът допринася в тази борба с невероятните си противовъзпалителни качества, според healthline.com. Редовната му консумация може да спомогне за по-бързо заздравяване на рани, да облекчи болки при възпалителни заболявания, като артрит и други хронични заболявания.

Кимионът е чудесен помощник и в контрола на кръвната захар. Ако редовно подправяте ястията и печивата си с кимион, кръвната ви захар ще е по-добре контролирана, особено при диабет тип 2.

10 билки и други полезни растения за здрава и красива коса

Билките, включително кимионът, имат силно активни вещества, фибри, флавоноиди, които въздействат върху чувствителността на клетките, като ги правят по-способни да усвояват глюкозата и да я използват за енергия. Това прави управлението на диабета по-лесно.

Кимионът може да подпомогне и контрола на холестерола. Лошият холестерол във високи стойности е една от основните причини за развитие на сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и запушване на кръвоносни съдове. Кимионът притежава качествата да намали нивата на липопротеините в тялото, като по този начин стойностите на холестерола и триглицеридите намаляват.

5 мощни билки за защита от вируси и за силен имунитет

Кимионът е полезен и за здравето на червата. Неговите биоактивни вещества, фибрите и антиоксидантите стимулират движенията на червата и подхранват полезните бактерии в тях. И тъй като тази подправка е с противовъзпалителен ефект, това оказва благотворно влияние на чревния тракт, включително при синдром на раздразнените черва, според healthdigest.com.

Коментирай