Здраве и красота

10 билки и други полезни растения за здрава и красива коса

Подобряват растежа ѝ

16.04.2021г. / 05 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В ежедневието обичаме да си приготвяме чай от ароматни билки и други растения. Предпочитанията ни се определят обикновено от вкусовете ни и нуждите на тялото. Така например, когато страдаме от настинка, знаем, че чаят от лайка ще ни помогне да се възстановим по-бързо. Когато сме напрегнати, ароматният чай от мента, сякаш успява да намали напрежението. Имаме си чай за всичко!

Но за някои билки и растения, с които също се приготвя чай е известно, че подпомагат здравето и на косата. Споделяме 10 от тях, като преди употребата им като отвара за изплакване на косата и фрикции или за консумация като напитка, е добре да се консултирате със специалист.

Мента – за освежаващата мента е известно, че спомага за намаляване отделянето на себум, успокоява скалпа и намалява пърхота.

Розмарин – помага за подобряване на кръвообращението, намалява косопада, стимулира растежа на косата и ѝ придава повече блясък.

Как да използвате кориандър за здрава коса и красива кожа

Лавандула – свързваме я с релакс, успокояване на нервите, но тя има и редица ползи за косата. Смята се, че лавандулата помага за намаляване загубата на коса, намалява пърхота и успокоява скалпа.

Гинко билоба – едно от най-добрите растения за подобряване на кръвообращението в тялото, което облекчава и нервното напрежение. Знаем, че стресът може да доведе до загуба на коса.

Чайове за млада и здрава кожа

Коприва – копривата е една от най-добрите билки за заздравяване на косата, която действа и детоксикиращо, когато се приема под формата на чай. Също е известно, че подобрява текстурата на косата и може да помогне за облекчаване на раздразнения скалп, при сухи състояния на скалпа и пърхот.

Колко често да се подстригвате според типа коса?

Готу Кола – изключително популярно в аюрведа. Това растение е богат източник на есенциални мастни киселини, витамини, които помагат за възстановяване на увредената коса, като подпомагат и растежа ѝ.

Невен – друго чудесно растение, което се грижи за здравето и красотата на косата. Невенът е част от редица козметични продукти за подобряване състоянието на косата. Известно е, че намалява възпалението, косопада и спомага за синтеза на колаген в кожата, заздравява космените фоликули.

Свързани статии

Мащерка – подходяща е за по-мазните коси и се предполага, че има благоприятен ефект при пърхот и сухота на скалпа.

Мощни суперхрани срещу косопад (галерия)

Шипка – полезна е не само за здравето на кожата, но и за косата. Тя е богата на бета-каротин, който помага за нормализиране на синтеза на себум от скалпа, като така косата е овлажнена, гъвкава и здрава. Не на последно място, шипките изобилстват от мощни антиоксиданти, витамини и мастни киселини, които стимулират синтеза на колаген и спомагат за възстановяването на увредената коса.

Тулси (наричан и свещен босилек) – богат на витамини, електролити, антиоксиданти, минерали, като за него е известно, че действа детоксикиращо на тялото, като по този начин подобрява състоянието на косата.

Снимка: iStock

Коментирай