Ако обичате да тренирате и да се движите редовно, за да поддържате фигурата и да подобрявате здравословното си състояние, заслужавате похвала. Редовните упражнения са изключително важна част от практиките за добро здраве и отлична форма. Те са начин не само да стимулирате метаболизма си и да отслабнете, но и да подобрите сърдечносъдовата функция, да намалите холестерола, да контролирате кръвната захар, да подобрите мозъчната функция.

Грешки в ежедневието, които увреждат ставите

Един от най-често срещаните проблеми при тренировките са болките в ставите. При допускане на някои грешки и при прекалено натоварване с времето хрущялът се износва, което причинява остеоартрит, според Livestrong.com. Ако тренировките се провеждат умерено, целесъобразно и не се допускат някои често срещани грешки, упражненията всъщност могат да предотвратят появата на остеоартрит. Това показват данните от проучване от 2019 година, публикувани в Osteoarthritis and Cartilage.

За да сте сигурни, че упражненията ви не вредят на ставите, постарайте се да не допускате следните грешки, които причиняват болка и увреждане на ставите.

1. Пропускате силовите тренировки.

Някои хора наблягат само на кардиото, защото смятат, че само с него се изгарят най-много калории, отслабва се и се поддържа добра форма. Това не е съвсем вярно, защото разнообразието от различни тренировки дава най-добри резултати в много насоки. Включването на упражнения с тежести и силови тренировки не само подобрява и ускорява метаболизма, но и развива силата и издръжливостта на мускулите. Добре развитата мускулатура предпазва хрущялите от износване и намалява болките в ставите.

5 храни, които стимулират здравето на ставите и сухожилията

2. Пропускате тренировките за мобилност.

Мобилността е от голямо значение за правилното функциониране и движение на ставите. Тези упражнения помагат за развиване на гъвкавостта, а тя е в основата на всяко движение, всяка тренировка. Колкото по-гъвкави са ставите, толкова по-малка е вероятността да пострада ставният хрущял и да се появи болка, износване, триене на кост в кост. Ако пропускате упражнения за развитие на мобилността, ставите ви може да се усещат сковани, да чувствате болка, да се появи възпаление, което да доведе до нараняване и износване.

3. Правите упражнения само с висока интензивност.

Много хора допускат тази грешка, като това коства здравето на ставите им. Много трениращи предпочитат да се впускат в редовни високоинтензивни тренировки, защото нямат време за дълги тренировъчни сесии, искат да изгарят повече калории, разчитат на натоварващите упражнения, за да постигнат по-бързо резултатите си.

5 доказани начина да облекчите болките в ставите

Това всъщност може да доведе до сериозни травми и увреждания на ставите, защото високоинтензивните тренировки не са подходящи за често практикуване, а и след тях е нужна добра почивка за възстановяване. Силното въздействие върху ставите, които този тип иначе прекрасни тренировки имат, може да причини болка, износване на хрущяла, структурни изменения в ставата, ранното ѝ увреждане и поява на артрит. Това показват данни от проучване от 2017 година, публикувани в Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy, цитирани от livestorng.com.

Още по темата

4. Избягвате почивните дни.

Почивката е също толкова важна, колкото и тренировките. За да се възстановят нормално всички тъкани, натоварени по време на тренировките, те се нуждаят от подходяща почивка. Мускулите, ставите, сухожилията, хрущялите се натоварват при тренировки и ако не почивате нито един ден от седмицата в стремеж да постигнете добри резултати, ще постигнете тъкмо обратното – болки, износване, травми. Всяко упражнение причинява микроувреждания на мускулите и хрущялите. Ако след натоварването няма почивка, тъканите нямат достатъчно време за възстановяване.

5 начина да намалите болките в ставите

5. Носите неудобни неподходящи обувки.

Неподходящите обувки могат да нанесат много щети на ставите. Ако тичате например с плоски гуменки с ниска подметка, това създава огромно напрежение върху всички стави в краката, а това напрежение се отразява и върху прешлените на гръбнака. Обувките, според клиника Майо, трябва да отговарят на формата на краката, на вида тренировка, която провеждате. Трябва да са максимално удобни, подметката да осигурява нужната подкрепа.