Здраве и красота

5 грешки в тренировките, които увреждат ставите

Как да намалите болката в ставите и увреждането на хрущяла

11.02.2022г. / 13 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате да тренирате и да се движите редовно, за да поддържате фигурата и да подобрявате здравословното си състояние, заслужавате похвала. Редовните упражнения са изключително важна част от практиките за добро здраве и отлична форма. Те са начин не само да стимулирате метаболизма си и да отслабнете, но и да подобрите сърдечносъдовата функция, да намалите холестерола, да контролирате кръвната захар, да подобрите мозъчната функция.

Грешки в ежедневието, които увреждат ставите

Един от най-често срещаните проблеми при тренировките са болките в ставите. При допускане на някои грешки и при прекалено натоварване с времето хрущялът се износва, което причинява остеоартрит, според Livestrong.com. Ако тренировките се провеждат умерено, целесъобразно и не се допускат някои често срещани грешки, упражненията всъщност могат да предотвратят появата на остеоартрит. Това показват данните от проучване от 2019 година, публикувани в Osteoarthritis and Cartilage.

За да сте сигурни, че упражненията ви не вредят на ставите, постарайте се да не допускате следните грешки, които причиняват болка и увреждане на ставите.

1. Пропускате силовите тренировки.

Някои хора наблягат само на кардиото, защото смятат, че само с него се изгарят най-много калории, отслабва се и се поддържа добра форма. Това не е съвсем вярно, защото разнообразието от различни тренировки дава най-добри резултати в много насоки. Включването на упражнения с тежести и силови тренировки не само подобрява и ускорява метаболизма, но и развива силата и издръжливостта на мускулите. Добре развитата мускулатура предпазва хрущялите от износване и намалява болките в ставите.

5 храни, които стимулират здравето на ставите и сухожилията

2. Пропускате тренировките за мобилност.

Мобилността е от голямо значение за правилното функциониране и движение на ставите. Тези упражнения помагат за развиване на гъвкавостта, а тя е в основата на всяко движение, всяка тренировка. Колкото по-гъвкави са ставите, толкова по-малка е вероятността да пострада ставният хрущял и да се появи болка, износване, триене на кост в кост. Ако пропускате упражнения за развитие на мобилността, ставите ви може да се усещат сковани, да чувствате болка, да се появи възпаление, което да доведе до нараняване и износване.

3. Правите упражнения само с висока интензивност.

Много хора допускат тази грешка, като това коства здравето на ставите им. Много трениращи предпочитат да се впускат в редовни високоинтензивни тренировки, защото нямат време за дълги тренировъчни сесии, искат да изгарят повече калории, разчитат на натоварващите упражнения, за да постигнат по-бързо резултатите си.

5 доказани начина да облекчите болките в ставите

Това всъщност може да доведе до сериозни травми и увреждания на ставите, защото високоинтензивните тренировки не са подходящи за често практикуване, а и след тях е нужна добра почивка за възстановяване. Силното въздействие върху ставите, които този тип иначе прекрасни тренировки имат, може да причини болка, износване на хрущяла, структурни изменения в ставата, ранното ѝ увреждане и поява на артрит. Това показват данни от проучване от 2017 година, публикувани в Journal of Orthopedic and Sports Physical Therapy, цитирани от livestorng.com.

Свързани статии

4. Избягвате почивните дни.

Почивката е също толкова важна, колкото и тренировките. За да се възстановят нормално всички тъкани, натоварени по време на тренировките, те се нуждаят от подходяща почивка. Мускулите, ставите, сухожилията, хрущялите се натоварват при тренировки и ако не почивате нито един ден от седмицата в стремеж да постигнете добри резултати, ще постигнете тъкмо обратното – болки, износване, травми. Всяко упражнение причинява микроувреждания на мускулите и хрущялите. Ако след натоварването няма почивка, тъканите нямат достатъчно време за възстановяване.

5 начина да намалите болките в ставите

5. Носите неудобни неподходящи обувки.

Неподходящите обувки могат да нанесат много щети на ставите. Ако тичате например с плоски гуменки с ниска подметка, това създава огромно напрежение върху всички стави в краката, а това напрежение се отразява и върху прешлените на гръбнака. Обувките, според клиника Майо, трябва да отговарят на формата на краката, на вида тренировка, която провеждате. Трябва да са максимално удобни, подметката да осигурява нужната подкрепа.

Коментирай