Здраве и красота

Как да се предпазите от преяждане заради хранене под стрес

Несъзнателното хранене, причинено от стреса, води до напълняване

27.11.2022г. / 07 27ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храненето под стрес или заради него е много често явление. То е една от главните причини за наднормено тегло. Когато сте под стрес, храната, особено калоричната и не особено здравословната, изглежда като средство да се почувствате по-добре. В любимите ви лакомства има изобилие от захари и мазнини, които ви помагат да се справите с тежките ситуации и натрупания стрес, но това усещане е лъжливо.

6 техники за справяне със стреса

Стресът, както моментният, така и хроничният, предизвиква скок в кортизола – един от хормоните на стреса. Той отключва вълна от процеси в организма, като един от тях е неконтролируемият глад. Когато сте под стрес, комфортната храна или тази, която ви дава наслада и утеха, изглежда като единственият начин да се почувствате отново щастливи.

Похапването на любими лакомства дава усещане за удоволствие и възнаграждение, които провокират секрецията на допамин. Допаминът не само ви кара да се чувствате по-спокойни, по-добре, но и води до пристрастяване. Той се отделя, когато се чувствате добре и това е причината да искате още от онова, което ви кара да се чувствате щастливи.

3 лесни начина да намалите стреса на работа

Когато сте под стрес, неусетно можете да приемете голямо количество калории. Ако това се превърне в ежедневен навик, теглото ви може да се покачи, а заедно с него да се влоши и здравословното ви състояние.

Как да се предпазите от преяждане заради хранене под стрес?

Яжте редовно на равни интервали

За да избегнете прегладняването, което води до поглъщане на голямо количество калории, яжте по малко на равни интервали. Така ще се предпазите от внезапни изблици на глад и няма да мислите толкова за похапване на забранени лакомства. Грешка е да гладувате цял ден и да смятате, че накрая на деня можете да се възнаградите например с торта или шоколад.

Бъдете внимателни и яжте съзнателно

Когато сте под стрес, вероятността да сте невнимателни и да се храните несъзнателно, е голяма. Избягвайте да се храните на бюрото, докато работите. Храненето пред компютъра вкъщи вечер също е лоша идея. Същото важи и за храненето на дивана пред телевизора, особено ако вече сте вечеряли. Според изследване, публикувано в списание Appetite и цитирано от health.com, хората, които се хранят съзнателно и обръщат внимание само на храната, докато я консумират, приемат по-малко и по-здравословни калории.

5 типа храни, които да ядете, когато сте под стрес

Свързани статии

Хранете се бавно и целенасочено

Бавното хранене дава възможност на стомаха да изпрати сигнали до мозъка, че сте се заситили. Така шансът да преядете е много по-малък. Доброто сдъвкване на храната и бавното ѝ поглъщане са много важни за правилното храносмилане и коректно протичащия метаболизъм.

5 причини стресът и наднорменото тегло да са свързани

Създайте си среда за безопасно хранене

Щом веднъж сте осъзнали, че сте склонни да преяждате под стрес и да се храните нездравословно, е време да вземете нещата под контрол. За целта си създайте безопасна среда за хранене, в която липсват изкушенията. Не крийте лакомства в шкафовете. Правете си списъци за пазаруване и купувайте само здравословни продукти. Не пазарувайте гладни, защото така ще се изкушите. Не яжте пред телевизора, компютъра, на бюрото или късно вечер.

Коментирай
Свободно време