Здраве и красота

Защо витамин В5 е важен за здравето и как да си го набавим

Кои вкусни и полезни храни са богати на него

24.11.2022г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-важните витамини за доброто здраве е витамин В5. Той е водоразтворим витамин, съдържащ се в много храни. Известен е също като пантотенова киселина. Влиза в състава на редица козметични грижи за здраве и красота на кожата, но се съдържа и в редица вкусни и полезни храни. Подобно на другите витамини от група В, В5 играе важна роля в енергийния метаболизъм, като действа като коензим в химичните реакции, произвеждащи енергия.

Също така участва в синтеза на хормони и невротрансмитери в мозъка, спомага за разграждането на мазнините, необходим е за синтеза на коензим А и хемоглобина, повишава защитните сили на организма и други.

Витамин В5 – за по-малко бръчки и здрава кожа

Според проучвания, дефицитът на витамин B5 се случва рядко, но това не означава да не добавяме в менюто си достатъчно храни богати на него. Симптомите на дефицит на витамина могат да включват умора, раздразнителност, депресия, безсъние, стомашни болки, мускулна слабост, повръщане и други.

Вижте кои храни, освен карфиол и яйца, са особено богати на него.

Пилешки дроб

Пилешкият, патешкият и телешкият дроб са суперхрани. Що се отнася до храните с витамини от група В, черният дроб е на първо място в класациите. Пилешкият дроб е с впечатляващо високо съдържание на витамин B5, както и на B12, което го прави добра храна, намаляваща риска от анемия.

Сушени домати

Сушените домати са предпочитана добавка към сосове, салати, ястия, паста, песто и други. Много богати са на лутеин, който заедно със зеаксантина е доказано, че намаляват риска от катаракта. Консумацията им ни доставя и витамини от група В, витамин А, С и други хранителни елементи.

Храни, богати на витамин Е за здрава кожа и имунитет

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са вкусна храна, от тях се приготвя и полезният слънчогледов тахан. Съдържат добри количества витамин B5, както и протеини и витамин Е. Изследванията свързват консумацията на храни с високо съдържание на витамин Е с намален риск от коронарна болест на сърцето.

Авокадо

Консумацията му ни осигурява важните витамини B5 и B6, както и мононенаситени мазнини. Авокадото е богато и на витамини Е, К1, калий, магнезий, калций и е чудесна храна за здравословно отслабване.

Храни, които се усвояват по-лесно от организма

Гъби портобело

Вкусните гъби портобело са отличен хранителен източник на витамини от група В. Гъбата портобело също е много богата на калий, който е ключов за електролитния баланс и хидратацията, баланса на кръвното налягане.

Свързани статии

Сьомга

Богата е на протеини, витамин B5, омега-3 мастни киселини, които действат противовъзпалително. За редовната консумация на противовъзпалителни храни се смята, че може да помогне за подобряване на здравето, тъй като е известно, че възпалението в организма е в основата на повечето заболявания.

Леща

Лещата е растителен източник на витамини от група В, но и на фолат и манган. Също така ни осигурява и протеини, което я прави подходяща за редовно спортуващите, които искат да си набавят протеини не само от консумацията на месо и риба.

Преди прием на хранителни добавки винаги се допитвайте до лекар!

Коментирай