Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете портокали всеки ден

Защо са толкова полезни за ежедневна консумация

29.11.2022г. / 08 59ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Портокалите са едни от плодовете, които свързваме със зимата. През този период те се срещат в изобилие на пазара и цената им е достъпна. Но това не са единствените две причини, поради които да си ги купуваме. Портокалите са изключително полезен плод, съдържащ здравословни вещества, от които организмът ни се нуждае, за да функционира правилно.

Какво се случва в тялото, ако ядете сирене всеки ден?

Какво ще се случи с тялото ви, ако си хапвате по един портокал всеки ден?

Сърдечносъдовото здраве се подобрява

Според Американската сърдечна асоциация, консумацията на портокали на ежедневна база може да допринесе за подобряването на сърдечносъдовата функция. Те са изключително богати на фибри и антиоксиданти, които намаляват холестерола, прочистват стените на кръвоносните съдове, потискат възпаленията и стимулират сърдечносъдовата функция.

Подобрени памет и концентрация

Портокалите могат да ви помогнат да използвате мозъка си по-добре. Благодарение на антиоксидантите в тях, мозъчната дейност се стимулира и подобрява. Стареенето на клетките, включително тези на мозъка, се забавя, защото антиоксидантите потискат оксидативния стрес и възпаленията – едни от водещите причини за развитие на хронични и дегенеративни заболявания на нервната система.

10 от най-здравословните храни за всеки ден

Имунната система ще се подсили

Редовното похапване на портокали носи на организма чудесни количества витамин С. Той е важен антиоксидант за имунната система, без който нейните функции се затрудняват. Витамин С се бори с възпаленията, ускорява оздравителните процеси, участва в деленето на клетките и възстановяването на тъканите.

За красива и здрава кожа

Витамин С е важен както за имунната система, така и за кожата. Той участва в деленето на всяка клетка във всяка тъкан, което го прави особено полезен за кожата. Витамин С я подмладява, забавя стареенето, изглажда тена и едно от най-важните неща – без него усвояването на колаген се затруднява. Похапването на портокали всеки ден ще ви даде достатъчно витамин С, за да имате блестяща кожа.

Какво се случва в тялото, ако ядете броколи всеки ден?

Свързани статии

Намалява риска от рак

Тъй като портокалите съдържат големи количества антиоксиданти и витамин С, това спомага за редуцирането на риска от рак. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес в клетките и повишаващи риска от тъканни увреждания. Свободните радикали са една от предпоставките за възникване на злокачествени и дегенеративни процеси в тялото, а антиоксидантите в портокалите се борят срещу това.

Какво се случва с червата, ако всеки ден ядем авокадо?

По-добър контрол на теглото

Отслабването и поддържането на здравословно тегло е много важно за цялостното здраве, не само за самочувствието. Ако ядете портокали всеки ден, те ще ви помогнат да се справите с тази задача по-лесно. Плодовете съдържат по-малко калории. Това важи и за портокалите. В същото време те са богати на фибри, витамини, минерали и много вода. Дават енергия и засищат, което е един от ключовете към красивата фигура без глад.

Коментирай