Здраве и красота

Изпитани средства за сваляне на високата температура

Вземете си душ, но внимавайте – водата не бива да бъде студена

30.11.2022г. / 15 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Неслучайно наричат зимата „сезонът на настинките“. През този период времето е променливо и често пъти сме свидетели как дните са ту слънчеви, ту хладни. При тези температурни амплитуди, тялото изпитва определени трудности, за да се настрои. Ето защо и настинките и грипът са чести гости в домовете ни. Нека не забравяме и че повишаването на температурата е съвсем нормална защитна реакция на организма, за да се пребори с дадена инфекция. Независимо от причините за нея, ако тя надвишава 38 градуса при децата и възрастните, температурата се счита за висока. Ако и вие изпитвате такива сезонни неразположения, вероятно сте се питали има ли начин да облекчите тези симптоми и с домашни методи. В следващите редове ви предлагаме именно такива. Прочетете ги и вижте някои от популярните домашни средства за намаляване на температурата.

Имайте предвид, че тези средства не представляват терапия и ако се чувствате неразположени, следва да потърсите лекарска помощ.


Отвара от чесън

Чесънът помага за премахването на токсините от тялото, ускорява възстановяването и помага за по-интензивното изпотяване. Освен това, той има силно антибактериално действие и подпомага имунитета. Как да си направим отвара от чесън?

Стрийте една скилидка чесън и я залейте с вряща вода. Оставете за 10-ина минути. Отпивайте от отварата бавно, на малки глътки един или два пъти на ден.

Друг начин да се насладите на целебните ползи на чесъна е да натриете стъпалата си със смес от стрити скилидки и зехтин. Получената смес нанесете и покрийте с парче плат или стар чист чорап.

Сваляне на температурата с белтък

Още един стар изпитан метод за сваляне на температура в домашни условия. За целта отделете белтъците на няколко яйца. Напоете с тях памучен плат и увийте около стъпалата. Отгоре покрийте със сух чорап. След около 30 минути проверете – ако платът е изсъхнал и се е затоплил, накиснете го отново в белтъците. Повторете колкото пъти е нужно, докато температурата спадне.

Облекчаване на температурата с оцет

За оцета се твърди, че има свойство да „изтегля“ температурата. За да си направите компрес, намокрете парче плат в оцет и вода, разредени в съотношение 1:2. Поставете компресите върху челото и корема. Когато платът поеме от топлината, потопете го отново в разтвора и поставете върху челото, корема или стъпалата.

Компрес с картоф

Нарежете един картоф на резени. Потопете ги в оцет и оставете за около 10-ина минути, за да поемат от него. След това поставете резените върху челото. Отгоре покрийте с памучен плат. След известно време ще изпитате облекчение.

Чай от горски плодове

Къпини, малини, боровинки или ягоди – всички те могат да бъдат много добри помощни средства за облекчаването на високата температура. Направете запарка от 2 с. л. от избрания чай, залейте с гореща вода и изчакайте между 8 и 10 минути. Прецедете течността и консумирайте в рамките на следващите няколко часа.

Прием на течности

При наличие на повишена температура, от съществена важност е консумацията на много течности. За предпочитане е това да е основно вода – около 250-300 мл на всеки два часа. Така се компенсира загубата на телесни течности, която е настъпила в резултат на треската. По този начин ще избегнете повторно повишаване на температурата, която може да се причини от дехидратация.

Направете си лимонада

Свързани статии

Лимонът е богат на витамин С и може да помогне за намаляването на високата телесна температура. За да направите вашата лимонада още по-полезна, добавете мед вместо захар. Как да я приготвите? Много лесно – към чаша хладка вода добавете сока на един лимон, заедно с 1-2 с. л. мед. По желание можете да добавите листа мента.

Вземете си душ

Този метод е изпитан и доказан и може да облекчи наличието на повишена температура както при деца, така и при възрастни. Не забравяйте, че водата не трябва да е прекалено студена, а по-скоро с температура, близка до нормалната телесна.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати