Здраве и красота

4 неща, които могат да предизвикат главоболие

Как да намалите риска от това неразположение

02.12.2022г. / 09 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието е едно от най-честите неразположения. Може да възникне преди или по време на месечния ни цикъл, ако сме недоспали, поради дехидратация, високо кръвно налягане и т. н. Причините за неговата поява може да са ни добре познати, но понякога се оказва, че то е провокирано от фактори, за които не предполагаме. Вижте 4 от тях. Не забравяйте, че ако често изпитвате главоболие е важно да се консултирате с лекар.

4 елемента при умора за повече енергия

Неправилна стойка

Горната част на гърба, раменете и врата ни се напрягат от лоша поза, което може да доведе до главоболие от напрежение. Обикновено основата на черепа е мястото, където се усеща болката, въпреки че понякога може да се разпространи в лицето, особено в челото. За да намалим риска от това е важно да обърнем внимание на това как седим, докато работим, да избягваме да седим или стоим в една и съща поза за дълъг период от време.

Важно е да ходим и да седим с изправен гръб, да не извеждаме твърде напред шията си. Когато разговаряме по телефон да ползваме слушалки, за да не накланяме главата си на една страна. Не на последно място, неудобните матрак и възглавница също могат да са причина за появата на главоболие.

Домашни средства при безсъние

Есенна депресия

С настъпването на есенно-зимния период някои хора стават по-тревожни, тъжни, апатични. Повишените симптоми на тревожност през есенните месеци не са нещо необичайно и може да се дължат на това, че обикновено се излагаме по-малко на слънчева светлина. Също така се тревожим за нещата, които не сме успели да постигнем и т. н. Освен емоционалните промени и промените в настроението, които тревожността може да причини, тя може да бъде и причина за по-честите ни главоболия.

Осигуряването на достатъчно витамин D и слънчева светлина, помага на тялото да синтезира хормони, като мелатонин и серотонин, които играят огромна роля като стабилизатори на настроението. Ново хоби, редовна спортна активност, са част от нещата, които могат да ни помогнат да подобрим настроението си.

Етерични масла за баланс на хормоните

Нередовно хранене

Още една възможна причина за появата на главоболие е нередовното хранене. Когато дълги часове не сме хапвали нищо, нивата на кръвната ни захар може да спаднат и тялото ни в отговор ще освободи хормони, които ще изпратят сигнал до мозъка, че сме гладни. Това може да доведе до свиване на кръвоносните съдове в тялото, което може да доведе до главоболие от глад или дори мигрена.

Свързани статии

Човешкото тяло се нуждае от постоянно снабдяване с енергия, за да функционира правилно, а храната е основният му източник на тази енергия. Ето защо главоболието, причинено от нередовно хранене, може да бъде облекчено чрез хранене и пиене на вода. Като допълнение и малко количество кофеин от чай или кафе към храната, също може да помогне за справяне с неразположението.

Студеното време

Винаги слагайте топла шапка през студените месеци в годината, ако не искате да страдате от болки в ушите и синусите. Студеният въздух е сух, той може да изсуши някои мембрани на синусите и да причини болезнено главоболие.

Коментирай