Здраве и красота

Домашни средства при безсъние

За по-добър и качествен сън всяка нощ

29.11.2022г. / 14 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Безсънието е проблем, от който страдат много хора. Недостатъчният сън е предпоставка не просто да сте без никаква енергия през деня. Той е основа за редица здравословни проблеми. Нормалното протичане на всички метаболитни и хормонални процеси в организма зависи пряко от продължителността и качеството на съня. Ето защо е толкова важно да спите добре всяка нощ по 7-8 часа.

12 здравословни навика, които помагат при безсъние

За съжаление, това се оказва непосилна задача за много хора. Факторите, които пречат на нормалния сън са много и засягат милиони хора по света. Сред тях са стрес, работа, проблеми в семейството и с близките, финансови затруднения, нервност, напрежение, безпокойство.

За да се предпазите от всички тези негативни последици от безсънието, можете да опитате някои прекрасни природни начини да се преборите за здравия си сън. Ето някои от тях.

Киви

Хапването на киви преди лягане може да ви помогне срещу безсъние. В този сладък сочен плод се съдържат антиоксиданти и витамини, които отпускат мозъка и съдействат за релаксацията на организма.

Банани

Бананите са една от най-подходящите храни преди сън, защото са много богати на калий, магнезий, триптофан и витамини. Триптофанът е съединение, което съдейства за успокояването и синтеза на серотонин – хормонът на щастието, който отпуска, стимулира съня и релаксира мозъка.

10 неща, вредящи на съня, които да не правите вечер

Мед

Медът има множество ползи за здравето и подобряването на съня е една от тях. Той съдейства за отпускането на организма, за премахването на стрес, за стимулирането на мелатонин – хормонът на съня.

Прясно топло мляко

Топлото прясно мляко е страхотно средство против безсъние. То съдържа изобилие от триптофан и полезни протеини, които стимулират съня. Изпийте чаша горещо мляко преди лягане и ще се насладите на чудесен сън.

5 вида тренировки, които да опитате, ако имате безсъние

Свързани статии

Масло от лавандула

Лавандулата има мощни релаксиращи и отпускащи свойства. Етеричното масло от тази прекрасна билка съдейства на механизмите на съня и подобрява качеството му. Капнете няколко капки лавандулово масло върху калъфката на възглавницата и ще се унесете бързо като бебе.

Кокосово масло

Кокосовото масло съдържа полезни мазнини, които помагат на хормоналния синтез. По тази причина то спомага и за освобождаването и усвояването на мелатонина, който контролира механизмите на съня.

Край на безсънието с промяна в тези вредни навици

Фурми

Фурмите са страхотна храна за похапване преди сън, защото са много богати на натурални релаксанти. Можете да ги похапвате или да си сварите чай от сушени фурми, който е наситен с полезни вещества, действащи успокояващо за мозъка.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
Свободно време