Здраве и красота

Защо витамин В1 е толкова важен за здравето ни

Вижте кои храни са богати на него

14.12.2022г. / 11 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За да бъдем в добро здраве, ние трябва да осигуряваме на тялото си редовно важни хранителни елементи. Витамините са едни от тях. Според изследвания, човешкият организъм се нуждае от 13 различни витамина, за да функционира правилно. Една от най-важните групи витамини, които спомагат за тази цел, са витамините от група B.

Днес в рубриката ни „Здраве и красота“ обръщаме внимание на витамин В1, известен още като тиамин. Той е кофактор в различни части на тялото като скелетните мускули, сърцето, черния дроб, бъбреците и мозъка. Храни, в които се съдържа в добри количества са бобови култури, картофи, птиче и червено месо, ядки, пълнозърнести храни и други. Защо е толкова важен за здравето ни?

Внимание! Преди приема на хранителни добавки се консултирайте с лекар.

Подпомага метаболизма. Тялото ни се нуждае от витамин В1, за да създаде АТФ - аденозин трифосфат, който е основната молекула, пренасяща енергия в тялото. Смята се, че спомага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, което е предпочитаният източник на енергия, от който тялото се нуждае, за да поддържа добър метаболизъм. Освен това помага за разграждането на протеини и мазнини.

Полезни и вредни храни при някои болести и състояния

Повишава имунитета. Витамин B1 често бива наричан „антистрес“ витамин, защото може да укрепи имунната система и да подобри способността на тялото да издържа на стресови ситуации. Също така помага за поддържане на мускулния тонус, за добрата функция на храносмилателния тракт, където се намират голяма част от имунните клетки. Здравето на храносмилателната система е изключително важно за усвояването на витамин B1. Здравият храносмилателен тракт позволява на тялото да извлича по-добре хранителни вещества от храната, като по този начин поддържаме добър имунитет.

Лактоферин – протеинът за силен имунитет, топене на мазнини и красива кожа

Важен за здравето на мозъка. Тиаминът помага за развитието на миелиновата обвивка, която обвива нервите, за да ги предпази от увреждане. Тиаминът също е известен с това, че подобрява концентрацията и паметта. Смята се, че по този начин подобрява и способността да влияе положително върху здравето на нервната система.

Намалява риска от болестта на Алцхаймер. Антиоксидантните свойства на тиамина могат да помогнат за забавяне на прогресията на болестта на Алцхаймер и деменцията, смятат учени. В мозъка тиаминът е необходим както за нервните клетки, така и за други поддържащи клетки в нервната система. Учените вярват, че увреждането на свободните радикали е част от това, което причинява тези състояния на паметта, докато антиоксидантите могат да намалят това увреждане.

Свързани статии

Полезен за сърдечносъдовата система. Още една незаменима полза от витамин В1 е, че сърдечносъдовата система разчита на него, за да работи ефективно. Витаминът помага за синтеза на невротрансмитера ацетилхолин, който е важен за правилната сърдечна функция. Според учени, може да се търси връзка между дефицит на витамин В1 и влошената сърдечна функция. Учените смятат, че този витамин може значително да намали риска от сърдечни заболявания.

Поддържа здравето на очите. Западни изследвания показват, че тиаминът благоприятства здравето на очите, тъй като се смята, че Може да намали и риска от глаукома и катаракта,. Които водят до увреждане на зрителния нерв.

Забавя процесите на стареене на тялото. Витамин В1 действа като мощен антиоксидант, който помага да защитим тялото си от признаците на стареене като бръчки, възрастови петна и други свързани с възрастта състояния, които засягат органите.

Коментирай