Здраве и красота

7 ритуала, които ще накарат кожата ви да заблести

Нанасяйте слънцезащита всеки ден

14.12.2022г. / 10 10ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Често пъти, за да прикрием недостатъците на кожата, ние сме склонни да използваме грим. Но най-голямата грижа за нея започва отвътре – с приема на достатъчно вода, чисти храни и напитки. А за да блести и отвън най-големият орган в нашето тяло, трябва да го хидратираме и почистваме редовно. С настъпването на коледните празници все по-често ни се иска да внесем настроение в забързаното си ежедневие. Предлагаме ви лесен начин да направите това сами, у дома, подарявайки си чудесен спа ритуал, който ще накара кожата ви да заблести. Ето и как да направите това:

Омекотете кожата с кокосово масло

Кокосовото масло притежава противовъзпалителни свойства, в състава му влизат ценни антиоксиданти и има безспорни здравословни ползи. Все пак, ако сте алергични към него, за предпочитане е да не го използвате. Но ако то действа добре на кожата ви, можете да го употребявате, за да свалите грима си, да омекотите кожата или пък да я подхраните в дълбочина. Проучвания показват, че кокосовото масло може да действа овлажняващо на кожата. Използвайте съвсем малко количество, масажирайте лицето, а след това отмийте с почистващо средство.

Домашен лосион с овес за суха кожа

Овлажнявайте лицето след измиване

За да се радвате на блестяща, млада и свежа кожа, използвайте продукти, които я овлажняват и същевременно задържат влагата в нея. Не ексфолирайте, ако усещате кожата си суха и не пропускайте да овлажните, ако пък кожата ви е по-скоро мазна. За да подейства още по-добре, нанесете овлажняващия продукт върху кожата, докато е все още мокра.

Козметика с козе мляко - преобразява кожата

Нанасяйте слънцезащита всеки ден

Употребата на подобен продукт може да ви предпази от развитието на сериозни заболявания. Така че не приемайте това като поредната суета, а по-скоро като част от грижата за вашето здраве. Защитаването на кожата от вредните UV лъчи може да я предпази от фотостареенето, което всъщност е процесът на стареене на кожата.

Етерични масла за баланс на хормоните

Приемайте пробиотици

Пробиотиците могат да окажат благотворно влияние върху имунната ви система и да подобрят значително храносмилането. Те могат да редуцират и подуването и възпалителните процеси в храносмилателния тракт. Освен като част от разнообразното хранене, можете да си ги набавите и под формата на добавки. Винаги преди употреба на такива се консултирайте с вашия лекуващ лекар.

3 ефективни маски срещу акне и мазна кожа

Намалете времето за душ

Парата и горещата вода помага на порите ви да се отворят, като по този начин се освобождават от токсините. Но продължителното стоене под течаща гореща вода може да премахне ценната мазнина от кожата ви, като в резултат, тя може да изглежда състарена и повехнала. Опитайте се да намалите излагането на прекалено топла вода колкото се може повече. За предпочитане е да охладите температурата на водата малко преди да приключите с вземането на душ. Това може значително да подобри кръвообращението и да придаде на лицето ви тонизирано и свежо излъчване. Още една здравословна полза от по-хладката вода е, че тя подпомага здравето на имунната система.

Масла за лице със суха кожа

Обърнете внимание на сезонната грижа за кожата

Кожата ви се променя както през годините, така и през сезоните. Това, което ѝ действа добре през лятото, може би не е най-доброто, което можете да направите за нея през зимата. В по-общ случай, през зимата кожата има нужда от повече хидратация, но тогава можете да използвате продукти, специално разработени за раздразнена кожа. През лятото също трябва да хидратирате, но би трябвало да използвате по-леки формули, като например спрей-мист със слънцезащитен фактор.

Използвайте маски

Този тип маски набраха голяма популярност, като се предлагат в почти всякакви варианти. Изберете такава, която е подходяща за вашия тип кожа и се радвайте на професионална грижа, която можете да си позволите у дома.

Спете на сатенен калъф за възглавница

Още един начин да запазите кожата хидратирана, свежа и без бръчки. Сатенът има свойства да запазва влагата в кожата и да я предпазва от загубата на такава. Освен това тази материя е изключително приятна и деликатна за кожата на лицето, тъй като я предпазва от допълнително набръчкване и изсушаване през нощта.

Коментирай