Здраве и красота

Домашен лосион с овес за суха кожа

Подхранва, хидратира, обогатява и предпазва кожата

13.12.2022г. / 05 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сухата кожа изисква специални грижи. Тя може да предизвика сериозни раздразнения, усещане за опъване, зачервяване, които да са налице не само през зимата при сурови условия, а целогодишно. Ето защо правилната грижа е толкова важна за сухата кожа, защото само така могат да бъдат овладени всички неприятни усещания, породени от сухотата.

6 грижи при суха кожа около очите

Сухата кожа се нуждае от масла, защитни мастни киселини и успокояващи вещества, които да я подхранват, хидратират в дълбочина и да подсигуряват защитния ѝ бариерен слой. Всичко това се съдържа в овеса.

Овесът е чудесен успокояващ и подхранващ продукт за суха кожа. С негова помощ можете да си направите домашен лосион за цялото тяло, подходящ за суха кожа, който оказва изключително благотворно въздействие върху нея.

Домашният лосион с овес и етерични масла е подходящ както за кожата на лицето, така и за тяло. Универсалната му употреба позволява да се използва навсякъде по тялото, включително при напукани сухи устни и суха коса.

Хранителни елементи, от които се нуждае сухата кожа

Какво ви трябва, за да си приготвите лосион за суха кожа с овес:

  • ¼ чаша зехтин;
  • 1 супена лъжица пчелен восък;
  • ½ чаша овесено мляко;
  • 1 чаена лъжица глицерин;
  • 6 капки масло от тамян;
  • 3 капки масло от лайка;
  • 2 капки кедрово масло;
  • 1 чаена лъжица витамин Е;
  • 50 г смлени на брашно овесени ядки.

Смесете зехтина с восъка. Загрейте на водна баня, докато восъкът се разтопи. Разбърквайте, за да се смесят добре. След като се загрее добре, свалете от котлона и изчакайте да изстине леко.

Как да се грижим за сухата и чувствителна кожа през зимата

Ако искате по-богат и наситен лосион, заменете зехтина с кокосово масло или масло от ший.

Смесете овесеното мляко, овесените ядки, глицерина в друга купа. Загрейте и тях на водна баня, като разбърквате постоянно, докато се смесят. Не трябва да се загряват прекалено много. Трябва само да се обединят добре.

Излейте сместа с овеса в сместа със зехтина. Разбъркайте много добре до пълното смесване на продуктите. След това с помощта на пасатор разбийте сместа, докато се сгъсти и стане пухкава. Ще отнеме няколко минути.

Масла за лице за суха кожа

Добавете етеричните масла и витамин Е. Разбийте отново с пасатора. Прехвърлете в подходящ стъклен буркан с капак. Оставете да изстине напълно. Съхранявайте на сухо и тъмно място.

Коментирай
Свободно време