Здраве и красота

6 храни за януарски детокс

Дайте на тялото си това, от което има нужда

04.01.2023г. / 11 31ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

След отминаването на празниците е време да се завърнем към работното ежедневие и да отметнем някои отложени задачи. Със сигурност все още пазим спомена за тежките вечери на софрата, особено ако се опитаме да влезем в любимите ни тесни дънки. Дори и да не сме качили килограми, има съвсем реална възможност кантарът да показва няколко килограма в повече. Това може да са задържани течности и отпадни продукти. За да се освободим от тях по най-лесен начин, можем да се опитаме да вкараме в менюто си здравословни, детоксикиращи храни. Предлагаме ви кратък списък на такива продукти. Ето ги и тях:

Сок от портокал, джинджифил и морков

Това, което можем да кажем за портокалите е, че са един от най-добрите източници на витамин C и антиоксиданти. Ако ги комбинираме с моркови, в чийто състав влизат бета-каротин и фибри, ще получим една прекрасна, здравословна напитка. Как можем да я подобрим още повече? Добавете към нея настърган джинджифил – този известен домашен лек за стомашни неразположения, подуване и коремни спазми, може да е точно това, от което се нуждае вашата храносмилателна система след празниците. Противовъзпалителните свойства на този коктейл ще ви накарат да се чувствате леки като перце. Консумирайте го сутрин и си осигурете един летящ старт на деня.

Чесън

Чесънът се използва от древни времена, а според най-новите проучвания, той може да помогне на черния дроб да активира ензимите, които обработват и премахват токсините от тялото. Той съдържа селен, който има антиоксидантно действие и подпомага пречистването на организма. За оптимални резултати, препоръчва се консумирането на 2 до 4 скилидки на ден.

Авокадо

Авокадото е богато на полезни мазнини и е отличен източник на фибри и антиоксиданти. Те могат да помогнат на тялото да произвежда естествено съединение, което помага на черния дроб да преработва токсините.

Ферментирали храни

Киселите краставички, туршията, киселото зеле – това са все храни, които съдържат благоприятни за червата бактерии, които помагат за по-добрата им перисталтика. Освен това те са богати на пробиотици, които могат да помогнат на тялото да елиминира отпадните продукти.

Органични ябълки

Свързани статии

Можем да се радваме на здравословните ползи за тялото на тези плодове, а органичният им произход може да ви гарантира, че ще дадете на организма си най-доброто. Те са със високо съдържание на фибри и пектин (съединение, което помага за прочистването на тялото и освобождаването на токсините от храносмилателния тракт). Това е изключително важно, тъй като според мнозина медицински лица, добрата чревната флора е в основата на здравето на целия организъм.

Зелен чай и мента

Макар че не са точно храни, тези ценни билки могат да бъдат от голяма полза за вашето здраве. За зеления чай е известно, че подпомага имунната ни система и дори може да ви предпази от настинка и грип. Освен това, консумацията на зелен чай може да подпомогне храносмилането, което пък може да доведе до загуба на тегло. Ментата насърчава производството на храносмилателни ензими и е с изключително ниско съдържание на калории.

Коментирай