Здраве и красота

Кои храни и напитки подсилват имунитета по време на настинка и грип

Вкусни и полезни

27.10.2022г. / 16 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какво е общото между меда и киселото мляко? Не само че са вкусни, но се смята, че помагат за подсилване на имунитета и по-бързото възстановяване по време на настинка и грип. Начинът ни на живот може значително да намали риска от тях. Видът на храните и напитките също има отношение към това дали ще сме по-здрави и как ще преминаваме през сезонните неразположения. Вижте още няколко храни и напитки, които въпреки че са ви добре познати, не бива да пропускате да добавите към есенно-зимното си меню.

Костен бульон

Знаем, че когато страдаме от грип или настинка е важно да пием достатъчно количество течности. Симптомите на грип, включително висока температура, диария и повръщане, могат да доведат до бърза дехидратация на организма. Освен вода, чай, сокове, костният бульон е една от най-полезните напитки за здравето ни.

Приготвен от варенето на пилешки, свински или говежди кокали в комбинация със зеленчуци и билки, костният бульон ни осигурява колаген, важни витамини и минерали, които благоприятстват храносмилането, енергийните ни нива, състоянието на кожата, имунитета. Топлият костен бульон ни помага да облекчим запушения нос, кашлицата.

Но нещо важно, което западни специалисти препоръчват е когато не се чувстваме добре, да избягваме консумацията на храни с високо съдържание на натрий, което може да доведе до подуване и повишена умора. Ето защо се опитайте в костния бульон да не добавяте сол или тя да е в малки количества.

Грешки, които влошават настинката и вирусната инфекция

Чесън

Няма как да не споменем чесъна, когато говорим за настинки, грип и поддържане на добър имунитет. В редица култури, ароматната подправка се използва от векове за облекчаване на храносмилателни и респираторни проблеми, артрит и други. В наши дни, редица изследвания показват, че консумацията на чесън може да бъде полезна в борбата с грипа, тъй като се смята, че може да подобри функцията на имунните клетки и да намали тежестта на симптомите на грип. Чесън може да се намери и под формата на хранителна добавка, но винаги преди прием е важно да се допитате до лекар.

Етерични масла, които помагат при синузит и обикновена хрема

Подправки като джинджифил и куркума

Едни от най-полезните подправки за нашето здраве, които можем да добавяме към фрешове, чай, ястия, супи. Проучвания са открили, че джинджифилът има антимикробни свойства, докато куркуминът, естествено срещащо се съединение в куркумата, има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Куркумата и джинджифилът също се предлагат под формата на хранителни добавки. Въпреки полезността им, не бива да се прекалява с консумацията им, а преди прием на добавки е важно да се допитате до лекар.

Протеини

Когато страдаме от настинка и грип, консумацията на протеини е от съществено значение за поддържане на тялото ни силно. Нужно ни е малко като количество, за да осигурим необходимата енергия на нашето тяло. Важно е да избягвате тежките меса. Вместо това можем да добавим към менюто си птиче месо, риба, леща, боб, яйца.

Свързани статии

Плодове и зеленчуци, богати на витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който играе важна роля в борбата с инфекциите. Някои западни изследвания показват, че витаминът може да помогне за намаляване на тежестта и продължителността на обикновената настинка. Едни от най-богатите храни на витамин С са киви, картофи, чушки, броколи, домати, цитруси, брюкселско зеле, горски плодове и други.

Листни зеленчуци

Друг вид вкусни и полезни зеленчуци, укрепващи имунитета и борещи се с възпалението в организма, но и богати на витамин С са листните зеленчуци. Примерите за такива са спанак, лапад, къдраво зеле, коприва, айсберг, зеле, марули. Те също така ни осигуряват и желязо.

Изследванията показват, че този минерал е от съществено значение за синтеза на имунни клетки, също на белите кръвни клетки, които помагат на тялото да се бори с инфекциите.

Коментирай