Здраве и красота

13 начина да подсилим имунната система

За повече здраве през цялата година

12.11.2022г. / 15 06ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато настъпи есенно-зимния период, се сещаме, че трябва да укрепим защитните сили на организма си. Истината е, че тялото ни се нуждае от силна имунна система през всеки сезон. Има редица фактори, които повлияват имунитета ни – стрес, някои заболявания, резки диети, нездравословно хранене и т. н. Хубавото е, че има как да повишим имунитета си и да се радваме на добро здраве, както и да преминаваме през настинките и грипа по-леко. Вижте някои от тях, а преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар.

1. Намалете консумацията на захарни изделия и преработените храни. Захарта захранва вредните бактерии, като влияе негативно на добрите чревни бактерии. Не бива да забравяме, че около 80 процента от имунните клетки се намират в червата. Преработените храни имат подобно въздействие, отслабвайки имунитета.

2. Хапвайте повече чесън и лук. Възползвайте се от богатите на алицин зеленчуци, известни със своите мощни антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Те осигуряват на червата фибри и пребиотици, важни за имунитета.

6 чая, помагащи при различни проблеми

3. Не пропускайте пребиотиците в ежедневното меню. Фибрите от растителните храни подхранват полезните бактерии в червата ни, укрепвайки микробиома, което е добре за имунната ви система.

4. Добавете малко количество ферментирали храни. Примери за това са маслини, кисело зеле, кефир, кисели краставички, мисо, кимчи.

5. Подправете ястията си. Джинджифил, чесън, куркума, канела, мащерка и лют червен пипер, не само добавят чудесен вкус, но също така ни осигуряват мощни противовъзпалителни, противогъбични и антивирусни ползи. Също така, подпомагат храносмилането.

Витамини и минерали по време на месечен цикъл

6. Добавете кокосово масло към менюто си. То е вкусно, но същевременно помага за повишаване на имунитета. Нуждаем се от малко количество на ден от него, около 1 ч. л., която можем да добавим към смути, здравословни десерти, ястия и т. н.

7. Цинк, селен, витамин D, са сред хранителните елементи, които заедно с витамин С са особено важни за имунитета.

8. Омега-3 мастни киселини. Също много важни за силния имунитет, за да може тялото ни да се бори с вирусите. Мастните киселини са важни и за здравето на сърцето, мозъка, кожата и други. Риба, ядки, ленено семе, морски дарове са особено полезни.

Суперхрани за черния дроб

9. Грижете се добре за себе си. Друг ключ към подсилване на имунната ви система е грижата за тялото и духа. Това означава да умеем да контролираме стреса, нашите реакции към напрегнатите ситуации, да спим достатъчно, да спортуваме.

10. Винаги бъдете добре хидратирани. Това ще помогне за намаляване на риска от вируси и инфекции.

Свързани статии

11. Посещавайте сауна. Стига да нямате забрана от лекар. Сауната повишава основната температура на тялото, което ускорява производството на бели кръвни клетки, които са клетки на имунната система.

12. Погрижете се за имунитета си с ехинацея. Чудесна билка с мощни съставки за стимулиране на имунната система. Изследванията показват, че едно от най-значимите предимства на ехинацеята е нейното въздействие, когато се използва при повтарящи се инфекции. Ехинацея може да намерим под формата на чай или хранителни добавки.

10 ползи за здравето от чая от бъз

13. Ограничете консумацията на алкохол, тъй като това може да повлияе на имунната функция. Смята се, че алкохолът влияе отрицателно върху здравето на червата, като намалява имунната функция и ни прави по-податливи на вредни патогени.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )
az nabliagam na grijite svurzani s dvijenie. tova mi dava sili
отговор Сигнализирай за неуместен коментар