Здраве и красота

3 ценни трика за млада и стегната кожа

За кожа без бръчки и със сияен вид

25.01.2023г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стегната, млада и същевременно мека и еластична кожа – мечтаете за нея, нали? Може да звучи непостижимо, но не е. Здравата и жизнена кожа може да е едновременно опъната и еластична. За целта са нужни много компоненти, които идват както от храната, така и от продуктите, които използвате. Важно е да знаете на кои от тях да наблегнете, за да направите кожата неотразима.

6 вкусни сока за млада кожа

Сред най-важните вещества за мека, опъната, стегната и млада кожа са протеините, мазнините и антиоксидантите. Липидите, вид мазнини, действат както подхранващо, така и хидратиращо. Те допринасят за изглаждането на тена, мекотата на кожата и свежия ѝ вид. Протеините изграждат всяка кожна клетка, като намаляват бръчките и спомагат за по-младия вид на кожата.

Вижте 3 ценни трика за млада и стегната кожа, които да прилагате всеки ден.

1. Използвайте слънцезащитни продукти и много антиоксиданти.

Един от най-важните начини да запазите кожата млада и стегната за по-дълго е да я защитавате от слънцето. Това важи не само през лятото, но и в студените месеци. Слънчевите лъчи увреждат и състаряват кожата целогодишно, затова е от значение да използвате защита срещу ултравиолетовите лъчи.

В допълнение стресовите фактори и замърсяването от околната среда правят кожата вяла и уязвима. Употребата на защитни продукти, богати на антиоксиданти, помагат на кожата да съхрани и възстанови бариерната си функция, което я предпазва от слънчевите лъчи и атмосферните условия.

5 витамина за сияйна и млада кожа

Слънцезащитният фактор е от първостепенно значение в рутината за кожата и поддържането ѝ млада и здрава. Не забравяйте да прилагате продукти с висок защитен фактор, който да предпазва кожата от слънцето.

Другият важен компонент са антиоксидантите. Избирайте продукти за слънцезащита, обогатени с антиоксиданти. Те предотвратяват увреждането на клетките, причинено от слънчевите лъчи и свободните радикали. Постарайте се и да се храните с продукти, богати на антиоксиданти. Сред първенците по този показател са плодовете и зеленчуците.

2. Подхранвайте отвътре навън.

Една от най-често срещаните грешки в грижата за кожата е наблягането само на продуктите за външно прилагане. Ако забравяте да се храните здравословно и пълноценно, това ще се отрази на кожата ви. За жизненото ѝ състояние и млад вид са необходими преди всичко хранителни вещества, които да я подхранват отвътре.

Алфа-хидрокси киселини за красива и млада кожа

Най-важните вещества за кожата, които е добре да приемате всеки ден с храната си са:

Свързани статии

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който е важен елемент в синтеза и усвояването на колагена. Без витамин С в храненето колагенът не може да се усвои качествено, от което кожата и тъканите страдат. Наблягайте на цитрусови плодове, зелени листни зеленчуци, горски плодове, цветни зеленчуци.

Колагенови пептиди

Колагеновите пептиди са колагенови молекули, които според mindbodygreen.com се разграждат до аминокиселини – основните градивни елементи на протеините. Те са тези, които изграждат кожните клетки – колаген, еластин и кератин. Добавете повече храни, съдържащи колагенови пептиди. Такива са рибата, семената и ядките, морските дарове, пълнозърнестите храни, орехите, бразилските орехи.

6 от най-важните вещества за сияеща кожа

3. Хиалуронова киселина.

Серумите с хиалуронова киселина ще ви помогнат да имате жизнена и стегната кожа. Хиалуроновата киселина прави кожата сияйна и еластична, хидратира я и я подхранва в дълбочина. Тя е един от най-добрите овлажнители, които задължително трябва да присъстват в рутината за кожата.

Коментирай