Здраве и красота

Капсаицинът и неговите ползи за здравето

Полезен за сърцето

30.01.2023г. / 07 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чували ли сте за капсаицина? Темата вероятно ще заинтригува любителите на лютите чушки, тъй като той е пряко свързан с тези зеленчуци. Капсаицинът е съединение, намиращо се в пикантните чушки, във всяка тяхна част. Дългогодишни западни изследвания са доказали, че капсаицинът има редица ползи за човешкото здраве. Ето и някои от тях.

За здраво сърце

Противовъзпалителните качества на капсаицинът го правят ефективна добавка за насърчаване на здравето на сърцето, сочат изследвания. Според тримесечно западно проучване, капсаицинът значително намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания при възрастни, които имат ниски нива на HDL холестерол (добър холестерол). Също така капсаицинът допринася и за подобряване на кръвообращението.

Люти чушки „Халапеньо“ и техните 5 ползи за здравето

Помага в отслабването

Още една добра причина да добавим към менюто си люти чушки, е че консумацията им може да помогне за подобряване на метаболизма, което от своя страна спомага за това тялото да използва запасите от мазнини за енергия. Учените смятат, че капсаицинът допринася и за намаляване на апетита.

Облекчаване на болката

Капсаицинът е ключова съставка в различни медикаменти за облекчаване на болката, като мехлеми, пластири, при неразположения свързани с артрит и други. Преди употреба винаги се допитвайте до лекар.

Свързани статии

Подобрява микробиома

Лютите чушки може да не звучат добре за хора с храносмилателни неразположения. Но има доказателства, че капсаицинът всъщност може да е добър за микробиома в червата ни. Микробиомът е общност от бактерии и други микроби, които са важни за имунната функция и други аспекти на здравето ни. Учените смятат, че капсаицинът може да стимулира здравата чревна флора и да има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт.

Люти чушки за отслабване!

Намалява възпалението

За лютите чушки, като „огнени“ храни, се смята че допринасят за намаляване на възпалението в тялото. Според западни изследвания, капсаицинът в тях може да помогне в борбата с нискостепенно възпаление в червата – вид възпаление, което е свързано със затлъстяването.

 

Коментирай