Здраве и красота

Косвени признаци на диабет

Симптоми, които могат да издадат скритото състояние

06.02.2023г. / 14 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е коварно заболяване, което тихо и много често незабележимо уврежда тъканите и органите, като води до сериозни дисфункции, а в тежки случаи и до смърт, ако не се контролира. Много хора, които не знаят и не подозират, че имат диабет, дълго време не обръщат внимание на симптомите, които издават това състояние.

Диабетът се характеризира с високи стойности на кръвната захар. Това причинява някои типични и разпознаваеми симптоми – жажда, изпотяване, прекомерно отделяне на урина.

Храненето може да намали риска от диабет и при генетичен риск

Но освен тези симптоми има и някои необичайни или по-скоро по-малко познати и разпознаваеми, които могат да оставят състоянието скрито задълго.

Кои могат да са косвените признаци на диабет?

Пародонтоза

Пародонтозата е сериозна форма на възпалително заболяване на венците. При пародонтозата венецът се отдръпва от зъба, като постепенно корените му започват да се оголват под шийката на зъбната коронка. Колкото по-тежка е формата на диабета и колкото по-дълго остане неконтролиран, толкова по-тежки са уврежданията в тъканите на венеца.

Диабетът, особено с недобре контролирани нива на кръвната захар, създава условия за хронично високи нива на възпаление в тъканите. Това възпаление уврежда не само венците, но и зъбите, костите, органите и системите в тялото.

Промени в кожата

Диабетът може да предизвика и кожни промени. Едни от характерните сред тях са удебелените тъмни петна по кожата, които най-често се развиват по кожните гънки, където има триене. Може да се забележат около врата, свивките на ръцете, слабините, коленете, лактите.

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Най-често такива кожни промени се случват при високи нива на инсулин, характерни за диабет тип 2 или предиабет – състояние, свързано с инсулинова резистентност. При тези състояния рецепторите на клетките за инсулина са нечувствителни или слабо чувствителни, което прави усвояването на този хормон силно затруднено. Така в тялото нивата му остават много високи, което причинява редица здравословни проблеми.

Свързани статии

Чести инфекции

Инфекциите могат да възникнат по много причини и заради това диабетът може да остане скрит за страдащия доста дълго време. Най-често възникват гъбични инфекции на различни места по кожата и по лигавиците, тъй като гъбичките и дрождите се хранят със захари, а те са в големи количества в тялото, когато е налице диабет. Бактериални инфекции със стафилококи също са сред честите проблеми при диабет.

Промени в зрението

Високите нива на кръвна захар увреждат зрението. Очният нерв страда от хроничното възпаление. Излишната глюкоза, която остава неусвоена в тялото причинява промени в течността около очния нерв, като го притиска и повишава налягането в него. Това състояние не само уврежда зрението, но може да доведе и до слепота, ако не се овладее.

Храни, които да избягвате при диабет

Промени в слуха

Хората, страдащи от диабет, са изложени на по-висок риск от загуба на слуха или увреждането му. Причината отново е неконтролирано високите нива на кръвна захари и инсулин в кръвта. Продължителното излагане на високи стойности на глюкоза уврежда малките кръвоносни съдове и нерви във вътрешното ухо.

Ако пък кръвната захар пада прекалено ниско и то твърде често заради колебанията в стойностите ѝ при диабет, това може да увреди начина, по който нервните сигнали преминават от мозъка към вътрешното ухо, според health.com.

Внимание: статията има само информативен характер. При съмнения винаги се консултирайте с лекар!

Коментирай