Здраве и красота

Детокс скраб за коса с оцет и хималайска сол

Защо ексфолирането е важно за растежа на косата и здравето на скалпа

15.02.2023г. / 10 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Детоксикирането на косата и скалпа е много важна част от рутината за красива, здрава и лъскава коса. Често забравяме за това и се фокусираме предимно върху детокса на кожата и тялото отвътре. Косата и скалпът обаче се нуждаят от ексфолиране, което дава възможност на кожните клетки да се обновяват, регенерират и да стимулират нормалния растеж на косъма. В допълнение ексфолирането и детоксикирането на скалпа намалява лющенето и пърхота.

Ексфолирането на скалпа е ключът към красивата коса

Ябълковият оцет е един чудесен продукт от природата, който е подходящ за детокс на скалпа и косата. Той има много предимства в това отношение, тъй като притежава ценни активни съставки, действащи ексфолиращо и премахващи всички натрупвания по кожата на главата и косата.

Порите по кожата на скалпа се запушват със себум, мъртви кожни клетки, остатъци от продукти за коса. Всичко това действа пагубно на фоликулите и способността им да обновяват косъма. Така косата страда, накъсва се, става слаба, начупена, цъфтяща, може да се появи дори косопад.

Защо е важно да детоксикирате скалпа и косата с помощта на ябълков оцет и хималайска сол?

Редовното ексфолиране на скалпа и косата стимулира растежа, намалява косопада и пърхота, лющенето на кожата, потиска сърбежа и подпомага обновяването на кожните клетки. Всичко това се отразява благотворно на косата, като я прави здрава и жизнена.

Как правилно да ексфолирате скалпа в зависимост от типа кожа?

Ябълковият оцет е много подходящ за ексфолиране на скалпа и косата, защото съдържа алфа-хидрокси киселина и ябълчена киселина, които имат нежно ексфолиращо влияние. Тези киселини намаляват натрупалите се мъртви кожни клетки, себум, пот, остатъци от козметични продукти.

Ябълковият оцет балансира pH-то на кожата. Това е важно от гледна точка на поддържането на здравословните функции на мастните жлези и отделянето на масла и себум. Ако pH-то на кожата е нарушено, това става предпоставка за пърхот, лющене, сърбеж, инфекции, проблеми с растежа на косата и нейната структура.

Ябълковият оцет прочиства порите на кожата. В комбинация с хималайска сол той има избистрящи свойства, които са особено важни за косъма. Редовната детоксикация на скалпа може да направи чудеса с косата ви. Морската сол е богата на витамини и минерали, които подобряват здравето на кожата и косата, като подхранват в дълбочина.

Как правилно да ексфолирате различни типове кожа

Как да си направите домашен скраб за коса и скалп с ябълков оцет?

  • ¼ чаша розова хималайска сол;
  • 1 супена лъжица ябълков оцет;
  • 1 супена лъжица кокосово масло, разтопено;
  • 1 чаена лъжица мед от манука;
  • 15 капки етерично масло от грейпфрут.

Ако хималайската ви сол е прекалено едра и груба, смелете я в блендер или кафемелачка, но не много ситно. Трябва да има полуедра структура.

Смесете всички съставки в купа и разбъркайте. Прехвърлете в подходящ буркан с капак. Използвайте ексфолианта върху влажна, но не много мокра коса. Нежно втривайте с пръсти, като масажирате в скалпа за 5 до 10 минути. Разнесете и по дължината на косъма, но за не повече от минута и с много леки движения, за да не нараните кичурите в краищата, където са най-уязвими.

3 маски за дълбоко подхранена коса

Измийте с мек шампоан и нанесете балсам или маска по ваш избор.

Коментирай