Здраве и красота

Плашещи симптоми, които не са признак на опасно заболяване

Здравословни смущения и признаци, които обикновено са безобидни

31.03.2023г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори да сте в прекрасно здраве, всякакви симптоми могат да се появят по различни причини. Най-лесното нещо е да проверите в Гугъл за какво подсказват тези симптоми. В такива моменти може да се изплашите, че нещо сериозно ви има или дори че страдате от нелечимо заболяване.

Симптоми на възпалена жлъчка

Преди да побързате да се консултирате с интернет, трябва да знаете, че някои плашещи симптоми понякога не са признак на опасно заболяване и няма нужда да се притеснявате.

Внимание! Ако имате каквито и да е симптоми, които ви притесняват, задължително се консултирайте с лекар. Статията има само информативен характер.

Кои са плашещите симптоми, които обикновено свързваме с животозастрашаващи състояния и заболявания, но които обаче могат да са напълно безобидни?

Болка в гърдите

Внезапна остра болка в гръдната област обикновено се свързва с инфаркт. Той е първото нещо, което ще си помислите, ако ви заболи в тази зона. Но в много от случаите, дори в повечето, болката в гръдната област е на невралгична основа и се дължи на нервно пренапрежение, причинено от високи нива на стрес. Нервните сигнали преминават от мозъка през нервните окончания и достигат до гръдната кост. Това предизвиква болка, която може да ви уплаши.

Прескачане на сърцето

Прескачането на сърцето е често срещан симптом, който може да внесе смут и страх. В повечето случаи обаче това усещане за „прескачане“ е само усещане. Може да е предизвикано от хормонален дисбаланс, нервно напрежение, стрес, дехидратация, може дори да е вследствие на рязко ставане от стола, както и след интензивна тренировка.

10 признака, че имате алергия

Шум, пищене в ушите

Шумът в ушите може да е много досаден и да ви дразни, но обикновено не говори за нещо опасно. В повечето случаи отново стресът и напрежението са причинители на шум в ушите, който е субективен. Също така естествените процеси на стареене могат да са в основата на появата му.

Изтръпване на ръцете

Когато усетите тръпнене в ръцете, което ви плаши и притеснява, може да си помислите, че страдате от болестта на Паркинсон или че получавате някакъв удар.

Преди да побързате да се плашите, трябва да знаете, че в много от случаите тръпненето на ръцете може да е причинено от спад в кръвната захар, ако не сте се хранили дълго време. Може да сте дехидратирани, възможно е да сте седели прегърбени на бюрото или да сте носили тежка раница например. И все пак, не подценявайте симптомите, ако те са продължителни и не отшумяват.

Какво е усещането, ако кръвната захар е висока?

Проблеми с паметта

Ако сте забелязали, че не помните както преди, че ви трябва време да се сетите за нещо, което ви е на езика или просто имате затруднения в запомнянето на нова информация, не се плашете. Вероятността да имате деменция или болестта на Алцхаймер не е толкова голяма, колкото си мислите.

В повечето случаи това е нормален процес, особено с напредване на възрастта и още повече в напрегнатото ежедневие с много ангажименти и задачи. Стресът може да блокира паметовите процеси и да ви накара да се чувствате неудобно, когато не помните разни неща.

Симптоми, които подсказват, че трябва да спрете с кетодиетата

Мозъкът има специфичната способност да поставя на заден план информация, която смята за ненужна в моменти на стрес и напрежение. Това е механизъм, с който той запазва функциите си за нещо по-важно. Така успява да се съхрани от прегряване или така наречения бърнаут.

Кожни папиломи и фиброми

Не всяко кожно образувание е рак. Ако се появят различни фиброми или папиломи, не бързайте да се плашите. Консултирайте се с лекар за всеки случай, защото това винаги е най-добрият вариант.

Коварни симптоми, подсказващи за запушена артерия

А дотогава знайте, че тези образувания в повечето случаи са нормални и не са злокачествени. Образуват се при триене в зони с повишено изпотяване, например врата, гънките на бедрата, подмишниците.

Коментирай
Свободно време