Здраве и красота

Броенето на макроси или как да влезем във форма, хапвайки от всичко

Може ли този режим да е ключът към отслабването?

26.04.2023г. / 06 22ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте поели по пътя към така мечтаното отслабване, вероятно до този момент сте опитали какво ли не – диети с висок прием на протеин, намалени количества въглехидрати и мазнини или други подобни. Според последните тенденции в здравословното хранене обаче това не е нужно, за да сте във форма.

В следващите редове ще разгледаме основите на диета, при която най-важното е да имате предвид колко от основните макронутриенти приемате. И така:

Какво означава макроси?

В състава на храната, която приемаме, влизат най-различни микроелементи и макроелементи, витамини, фибри и т. н., а най-големите от тях наричаме макронутриенти (основните три – въглехидрати, протеини и мазнини).

За какво служат те?

Свързани статии

Като най-общо правило, въглехидратите са предпочитаният източник на енергия за тялото. Веднъж навлезли в организма, те се преработват до глюкоза, която стига до клетките чрез кръвообращението. Протеините са основният градивен елемент на всички органи, мускули, тъкани, кожа и нокти. Мазнините пък играят основна роля за поддържането и правилното функциониране на дейността на органите и оптималната дейност на хормоните. Както забелязвате, всеки един макронутриент е от съществено значение за тялото и за поддържането на неговите функции и системи. Ето защо, според редица специалисти, ключът е именно в балансираното хранене, без лишаване от който и да е основен елемент или премахването на определена група храни.

Как да броите макроси?

Разбира се, вероятно първото нещо, което ви хрумва е да използвате някое от безбройните приложения. И всъщност това е голямо предимство. Но ако искате да разберете какъв е точният механизъм на работа на този режим, тук е мястото да внесем малко повече яснота. Със сигурност броенето на калории си остава един от най-ефективните методи за отслабване. За да се освободите от 0,5 кг седмично, вие трябва да намалите калорийния си прием с около 500 калории на ден (за да отслабнете с 1 килограм, трябва да изгорите около 7000 калории). По този начин за две седмици ще получите намаляване на теглото с 1 кг (14 дни по 500 калории по-малко). За да не сведете приема на храна до минимум, за предпочитане е да комбинирате намалените калории (с около 200 по-малко) в комбинация със спорт (с който да изгорите още 200-300 калории). И така – ако искате да приемате около 1800 калории дневно, за предпочитане е 45% до 65% от тях да идват от въглехидрати; 20% до 35% от мазнини и 10% до 35% от протеини. Как биха изглеждали тези проценти като калории?

В най-общия случай, това са около 810 калории от въглехидрати (45%); 630 калории от мазнини (35%) и 360 калории (20%) от протеини. Макар и да изглежда сложно, запомнете, че това ще ви се стори така само в началото. След време ще свикнете и ще овладеете смятането до съвършенство.

Какви са преимуществата от този режим?

Свързани статии

Ако и друг път сте били на режим, който вие сами сте си наложили, вероятно не сте имали представа колко точно и какви нутриенти приемате. В дългосрочен план това може да навреди на общото ви здравословно състояние, поради лишаването на организма от ценни хранителни вещества. Друго нежелано последствие е т. нар. „йо-йо ефект“, който се наблюдава при рязко прекратяване на режима и минаване към „нормален“ начин на хранене. В този случай, вие ще можете да консумирате всички големи хранителни групи вещества, разбира се с лек калориен дефицит. Така ще премахнете чувството на вина, консумирайки любими продукти. Ако имате инсталирано приложение, лесно можете да въведете дадена храна (парче торта, например), да видите съответните макро стойности и след това да продължите деня си, просто намалявайки нивата на приетите въглехидрати. Разбира се, ако искате да успеете да свалите килограми и да поддържате формата си, за предпочитане е да консумирате възможно най-малко преработени храни и да избягвате такива с празни калории.

 

Коментирай
Здраве и красота