Здраве и красота

Домашни трикове срещу разширени вени

Как да облекчите подуването, тежестта и възпалението с природни средства

27.04.2023г. / 05 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Разширените вени са често срещан проблем, от който страдат много хора. Могат да се появят не само в напреднала, но и в по-млада възраст. Причините са различни.

Стоенето прави за дълго време или продължителното седене, обездвижването, лошите хранителни и двигателни навици, генетичната предразположеност са само част от тези причини, които могат да доведат до разширени вени.

6 полезни храни при разширени вени

За щастие има някои хитри домашни трикове, с които можете да повлияете благоприятно върху разширените вени. Ето и някои от тях.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е прекрасно средство за успокояване на възпаления, включително при разширени вени. Директното прилагане на оцет върху засегнатите от разширени вени зони може да облекчи тежестта, подуването, зачервяването и да стимулира кръвообращението. Можете да правите масажи и леки разтривки с оцет, така че да стимулирате оттичането на вените.

Природни средства при разширени вени

Зехтин

Зехтинът е истинско чудо на природата. Той може да бъде полезен в много отношения за красотата и здравето, включително и за облекчаване на разширени вени. Зехтинът е богат на витамин Е, който е мощен антиоксидант, потискащ възпаленията. Правете леки масажи с кръгови движения в засегнатите зони, за да стимулирате кръвообращението и да намалите възпалението и подуването.

Свързани статии

Чесън

Чесънът често бива наричан природен антибиотик. Той има редица ползи за здравето. Съдържа мощни антисептични и антибиотични съединения, които имат противовъзпалително и антибактериално действие. Постарайте се да го включвате редовно в храненето. Можете да си правите и компреси с чесън, смлян заедно със сока от 2-3 портокала и 2 супени лъжици зехтин.

Хранене при разширени вени

Английска сол

Английската сол има дрениращо действие. Тя успокоява възпаленията при разширени вени, намалява зачервяването и отока. Накисвайте краката си в разтвор с топла вода и английска сол всяка вечер.

Снимка: iStock