Здраве и красота

Лесни домашни трикове при сърбеж по скалпа

Как да облекчите лющенето и раздразнението по кожата на главата

26.04.2023г. / 12 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбящият скалп може да е наистина непоносим. Постоянното чесане води до раздразнения, зачервяване, лющене на кожата, които са едновременно предпоставка за пърхот, но и следствие от него.

Каквато и да е причината за сърбежа по главата, има някои лесни домашни трикове, с които да го успокоите.

Маски с лук за успокояване на раздразнен скалп и при пърхот

Сода за хляб

Содата има алкален характер. Тя спомага за балансирането на pH на скалпа, като потиска киселинността в кожата, водеща до възпаления и сърбеж.

Как да използвате сода при пърхот и срещу косопад

Можете да си направите паста с малко сода за хляб, смесена с няколко лъжици вода, така че да добие консистенция на каша. Нанесете сместа върху измита и влажна коса. Разнесете с масажиращи движения и оставете да подейства 15 минути. Изплакнете обилно.

Лимонов сок

Лимоновият сок също има алкализиращи свойства. Той потиска сърбежа и усещането за опъване на кожата по главата. Добро средство е да намалите възпалението и лющенето на скалпа. Изцедете пресен лимонов сок, колкото да напълните една чаша. Изплакнете скалпа с него, оставете да действа няколко минути. Изплакнете с хладка вода.

Най-добрите грижи за сух и сърбящ скалп

Кокосово масло

Прилагането на кокосово масло е чудесен начин да успокоите раздразнена и сърбяща кожа. То балансира нейния състав и има антибактериални свойства. Не е препоръчително да се използва всеки ден. Достатъчно е да го прилагате 2-3 пъти седмично. Използвайте го леко разтопено вместо балсам. Масажирайте скалпа няколко минути след измиване, след което изплаквайте с хладка вода.

Как да подобрите състоянието на косата с помощта на шампоана

Ябълков оцет

Ябълковият оцет също има алкализиращи и балансиращи скалпа свойства. Той облекчава сърбежа, лющенето и раздразненията. Можете да го използвате за изплакване на косата след измиване. Оставяйте го да подейства няколко минути, след което изплаквайте с чиста хладка вода.

Снимка: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време