Здраве и красота

Слаба и оскъдна менструация – какво я предизвиква?

Причини за промени в цикъла

07.05.2023г. / 05 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията протича по различен начин при всяка жена, тъй като е обусловена от индивидуалните особености на организма, здравословното и хормоналното състояние. Факторите, които определят какъв ще е цикълът ви, са много и различни. Но има някои общовалидни норми, които поставят граници на „нормалното“ и които са ориентир кога и как настъпват отклонения от тези норми.

Кога менструалният цикъл се счита за опасно тежък?

Тежкият менструален цикъл, придружен със спазми, силни болки и кръвни съсиреци, се счита за абнормално състояние. Оскъдният и слаб цикъл, от друга страна, също не се счита за нормално явление и обикновено за него има причини.

Какво може да предизвиква слаба и оскъдна менструация?

Внимание! Статията е информативна. При промени в цикъла се консултирайте с лекар.

Хормонален дисбаланс

Хормоните влияят пряко на менструалния цикъл. Ако има някакъв дисбаланс в хормоналното състояние на организма, това може да е причина за отслабване на цикъла. Възможни са още промени в консистенцията, мириса, цвета.

Стрес

Стресът също влияе на хормоните. Повишените нива на стресови хормони в тялото може да потисне синтеза и трансформацията на половите хормони в активните им форми, което да доведе до промени в цикъла и отслабването му. Високите нива на стрес потискат естрогена и прогестерона, което води до изменения в цикъла.

5 начина да облекчите болката по време на менструация

Синдром на поликистозните яйчници

При синдрома на поликистозните яйчници може да се наблюдава нередовност на цикъла, оскъдното му течение, дълги периоди на липса на цикъл. Състоянието е провокирано от нарушена трансформация на половите хормони в активните им форми.

Свързани статии

Ниски нива на мазнини в организма

Телесните мазнини имат своята функция. Те не са непременно нещо лошо за организма. Когато в тялото наличието на мазнини е поднормено, това може да доведе до оскъдна менструация. Женският организъм е устроен така, че да създава нов живот. Запасите от мазнини са необходими за тази цел, а и за трансформацията на хормоните и усвояването на някои витамини от храната.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Това, разбира се, не означава да не следите теглото си. Колкото повече излишна мастна тъкан има, толкова по-нарушени стават метаболитните процеси. Както наднорменото, така и поднорменото тегло са с негативно влияние върху здравето.

Противозачатъчни

Употребата на противозачатъчни таблетки може да повлияе на интензитета, вида, редовността на цикъла. Ако преди стартирането на терапията с тези таблетки цикълът ви е бил по-обилен, след започване на приема им е нормално да намалее.

Свободно време