Здраве и красота

Как да определите вашия тип коса?

Изберете правилната грижа според типа коса

07.05.2023г. / 06 28ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Странно е как цял живот се грижим за косата си, но когато трябва да си купим нов шампоан или пък друга грижа, започваме да се колебаем. Често пъти взимаме нещо, а след време установяваме, че отново не сме избрали правилния продукт. Ето защо в следващите редове ще ви споделим как точно да определите какъв тип е косата ви. И така:

Съществуват следните основни типове коса:

Права

• Чуплива

• Къдрава

• Афроамерикански тип

Как да определите към кой тип спада вашата коса?

Права коса

Ако косата ви е права от корена до върха и пада свободно – то тогава вие очевидно имате права коса. Текстурата ѝ би трябвало да е мека, а на допир да се усеща като коприна, но пък е по-склонна към омазняване. Този тип коса се разделя на няколко подтипа:

• Тип 1А – Този тип коса е изключително мека, гладка и лъскава. Колкото и добре да звучи, за съжаление на такава коса ѝ липсва обем.

• Тип 1В – Тя е малко по-гъста и жизнена

• Тип 1C – Тя е най-гъстата и плътната от този тип

Лесни домашни трикове при сърбеж по скалпа

Чуплива коса

Ако косата ви е нещо средно между права и къдрава, то тогава тя се определя като чуплива. Характерното за нея е, че тя се къдри по дължините на косата, но най-вече в долната част. Тя се разделя на:

• 2А – тънка, чуплива коса

• 2В – чуплива коса със средна плътност

• 2C – много плътна и гъста чуплива коса

Как да съживим кожата и косата след зимните месеци

Къдрава коса

Огледайте един ваш косъм – ако забележите, че той е във формата на буквата „S“, то тогава вашата коса е къдрава. Този тип се поддава трудно на обработка. Често пъти тя се наелектризира и заплита. Тя се дели на:

• Тип 3А – Този тип има отпуснати къдрици

• Тип 3В – Има средно големи къдрици

• Тип 3C – Има стегнати, плътни къдрици

7 трика, с които ще накарате косата да расте

Афроамерикански тип коса

Формата на къдрицата на косъма наподобява буквата „Z“. Такава коса може да изглежда малко груба. Тя е склонна към накъсване, а къдриците ѝ са много стегнати. Тя се дели на:

• Тип 4А – мека

• Тип 4В – твърда и непокорна

• Тип 4C – изключително твърда и непокорна

Терапии за коса с яйце - решение на всеки проблем

Как да се грижите за вашия тип коса?

Ако косата ви е права

Правата коса има склонност да се омазнява бързо и да загубва обема си, така че за предпочитане е да не използвате тежки серуми или пък олио за коса. Прекалено честото миене може да провокира отделянето на повече себум, така че за предпочитане е да използвате сух шампоан или пък текстуриращи спрейове.

Подходящи прически: за предпочитане е да изберете средна или къса дължина, а прическата да е етажирана.

Как да си направите оризова вода за бърз растеж на косата

Ако косата ви е чуплива:

Тип 2А: При този тип коса се наблюдава следното – косата е права от корена някъде до нивото на очите. А от нивото на очите до краищата тя е с отпуснати къдрици. За предпочитане е да не се опитвате да изправите вълните, а вместо това да ги дефинирате. Използвайте гелове за коса, кремове или продукти на базата на масла.

Тип 2В: Този тип коса също е чуплива от нивото на очите до края. Можете да освежите прическата като направите балеаж.

Тип 2C: Ако имате такава коса, най-вероятно тя започва да се къдри още от корените и много лесно се наелектризира. Когато я сушите, за предпочитане е да използвате дифузер. По този начин може да предотвратите наелектризирането.

5 причини за сухи краища на косата

Ако имате къдрава коса:

Тип 3А: Този тип коса има „S“-образни къдрици от корена до краищата, които формират отпуснати къдрици. За да запазите текстурата на косата, избягвайте да я сресвате прекалено агресивно. Прическата, която ще ви отива е отпусната конска опашка.

Тип3В: Тези къдрици са малко по-гъсти от тези на горния тип и им липсва влага. Ето защо можете да използвате продукти, в чийто състав влизат алое вера, масло от ший. Избягвайте сулфати и силикон, които могат да отнемат от естествената влага на косъма.

Тип3C: Тези къдрици са много гъсти и стегнати. Препоръчително е да използвате балсам без отмиване.

Маски с алое вера за растеж и заздравяване на косата

Афроамерикански тип

Тип4: Ако косата ви е такава, вероятно това от което имате най-много нужда е овлажняване. Използвайте дълбоко действащи маски и кремове. Избягвайте прекалено стегнатите прически (и плитки).

Тип4B: Косъмът на този тип коса има зигзагообразна форма и е склонна към заплитане. Използвайте балсам без отмиване на влажна коса. Разделете я на по-малки участъци и я разрешете. Така ще бъдете уверени, че ще осигурите нужната влага на цялата коса. Можете да използвате крем за къдрици или гел.

Тип4C: Този тип коса има много стегнати и в същото време чупливи къдрици. Избягвайте да решите агресивно и използвайте кремове, маски за дълбоко възстановяване, както и масло от ший. Така ще запазите влагата в къдриците.

Как да изберете прическа според овала на лицето?

Коментирай
Здраве и красота