Здраве и красота

Навици, които вредят на мозъка

Честа консумация на захарни изделия

30.05.2023г. / 15 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че според западни проучвания, високотехнологичното общество, в което живеем, прави мозъците ни бавни и "по-глупави" с всеки изминал ден. Истината е, че рядко се замисляме за здравето на мозъка си, а нашите добри и лоши навици, определено оказват влияние върху неговата функция. 

Така например, липсата на редовната физическа активност под формата на някакъв вид спорт, йога, каране на колело и т.н. създава анатомични промени в мозъка, увеличавайки риска от сърдечни заболявания. Също така, учените смятат, че седенето дълги часове без движение може да повлияе негативно на здравето на мозъка ни. 

Кои други навици му вредят?

Честа консумация на захарни изделия 

Когато консумираме захарни изделия и подсладени напитки, нивото на глюкозата в кръвта ни се повишава. Високата глюкоза в кръвта намалява синтеза на мозъчен невротрофик (BDNF), който е задължителен химикал за мозъка, за да създава нови спомени и да учи нови неща, сочат западни изследвания. 

В резултат на това, менюто с високо съдържание на захар (тя се съдържа и в сосове) ограничава способността на мозъка да учи и да формира спомени. Това най-вероятно е моментът, в който откривате защо наскоро сте имали проблеми с краткосрочната си памет.

Топ 10 храни за мозъка

Твърде многото време пред екрана може да повлияе негативно на психичното ви здраве

Западни проучвания показва, че срещите лице в лице са наистина ценни за психичното ни здраве. Хората прекарват много повече време пред екрана на телевизор, телефон, таблет, компютър повече от всякога в историята. Изследване проведено в Университета на Мичиган установява, че 10-минутен разговор лице в лице подобрява когнитивните функции. Изследователите споделят, че прекомерното време пред екрана има доказано неблагоприятно въздействие върху нашата креативност, интелект и емоционално здраве. 

Как да намалим умората преди месечния цикъл

Недоспиване

Пълноценният сън е от жизненоважно значение за тялото ни, за да функционира ефективно, но редовното безсъние може да причини смущения в начина, по който тялото ни предава и обработва информацията. Между нервните клетки (неврони) в мозъка ни по време на сън, се установяват пътища, които ни помагат да си припомним нови знания. Лишаването от сън изтощава мозъка ни, правейки го неспособен да изпълнява функциите си ефективно. 

Страдате ли от хронична тревожност?

Преяждане

Смята се, че преяждането е лош хранителен навик, който води до дългосрочни последици за здравето на мозъка. Има физическо въздействие върху нас и ви излага на риск от сериозни здравословни проблеми, включително затлъстяване, сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане, всички от които са свързани с мозъчни заболявания като Алцхаймер и други. Западни изследвания показват, че преяждането е свързано с по-висок риск от умерено когнитивно увреждане, загуба на памет с течение на времето и затлъстяване.

Свързани статии

Натоварено ежедневие с куп задачи

С течение на времето хормоните на стреса в резултат на този вид натовареност могат да увредят центъра на паметта в мозъка, смятат учени. Хората, които изпълняват много задачи, са постоянно разсеяни и не са толкова фокусирани като тези, които използват мозъка, за да работят върху една задача, тъй като използват всички части на мозъка наведнъж.

От друга страна, тези които изпълняват няколко задачи, много по-трудно филтрират ненужната информация. Според западни изследвания, хората, изпълняващи куп задачи наведнъж имат намалена плътност в предния цингуларен кортекс, който е от решаващо значение за когнитивната, емпатичната и емоционалната регулация.

По материали от yourtango.com

Коментирай