Здраве и красота

11 причини фурмите да са толкова полезни за здравето

Намаляват риска от сърдечни заболявания

07.06.2023г. / 09 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Едни от най-сладките и вкусни плодове, които можем да хапваме през цялата година са фурмите. Пресни, сушени, под формата на паста, фурмите са подходяща добавка към смути, здравословни десерти, салати, дори ястия с месо. Важно е когато купуваме фурми, да избираме натурални, без добавени захари. Консумацията им се свързва с редица ползи за здравето – намаляване риска от хемороиди, полезни са по време на бременност, благоприятстват сексуалното здраве, са само част от тях.

Вижте още 11 причини да ги добавяте по-често към менюто си.

1. Смята се, че фурмите могат да помогнат за регулиране на нивата на холестерола – Според западни учени, консумацията на вкусните плодове може да има благоприятен ефект върху нивата на холестерола и оксидативния стрес, тъй като са богати на желязо и имат повече фибри.

2. Полезни са за здравето на костите – Фурмите са богати източници на мед, магнезий, селен и манган. Всички тези хранителни вещества са важни за здравето на костите, като се смята, че помагат за намаляване на риска от остеопороза. Фурмите също са богати на витамин К, бор, които също се смята, че са важни за костното здраве.

Здравословни храни, които консумираме по грешен начин

3. Може да насърчат здравето на мозъка – Редовната консумация на фурми е свързана с намален риск от невродегенеративни заболявания и по-добри когнитивни показатели при възрастни хора, сочат проучвания. Учените смятат, че плодовете намаляват риска от възпаления в мозъка.

4. Предотвратяват възпаленията в тялото – Установено е, че фурмите имат противовъзпалителни свойства. Те съдържат магнезий, който може да помогне за повишаване на имунитета и в борба с възпалението.

Храни за подпомагане на лимфния дренаж

5. Полезни са при запек – Според изследвания, консумацията на минимум 20 до 35 грама фибри всеки ден може да помогне за подобряване на здравето на храносмилателната система. Фурмите са много богати на полезни фибри, затова са и сочени за една от най-добрите храни при запек.

6. За по-красива и здрава кожа – Друга добра причина да хапваме по-често вкусните фурми е, че те съдържат витамини C и D, а според учени, тези два витамина са важни за доброто състояние на кожата ни и забавят стареенето ѝ.

7. За баланс на кръвното налягане – Фурмите са богати на калий. Това е минерал, за който е известно, че помага за контрола на хипертонията. Недостигът на калий също може да доведе до камъни в бъбреците, сочат някои изследвания.

10 суперхрани, богати на протеини

8. За здраво сърце – Шепа фурми на ден може да подобри здравето на сърцето, смятат западни учени. Фурмите могат да се борят със свободните радикали и да предотвратят сърдечносъдови заболявания. Антиоксидантите в плодовете могат също така да въздействат върху отстраняването на холестерола от артериалните клетки.

Фурмите също съдържат изофлавони, за които е известно, че намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Свързани статии

9. Заздравяват косата – Фурмите са богати на желязо и могат да стимулират кръвообращението на скалпа, а това може да насърчи растежа на косата, сочат проучвания.

10. Могат да намалят риска от рак на дебелото черво – Приемът на фурми може да намали развитието на колоректален рак, смятат западни учени.

Консумацията на фурми също така увеличава синтеза на полезните бактерии в червата, което също е важно за здравето на дебелото черво.

11. За повече енергия – Плодовете съдържат естествени захари като захароза, фруктоза и глюкоза. В комбинацията с полезните витамини и минерали, които ни осигуряват, фурмите са чудесен заместител на сладките лакомства и ни дават енергия през целия ден.

Снимка: iStock

Коментирай