Здраве и красота

Как да си направим домашен дезинфектант с масла и алое вера

Идея как да си приготвите уханен дезинфекциращ продукт с натурални средства

21.06.2023г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дезинфектантите за ръце се превърнаха в част от ежедневието ни. Те обаче съдържат вещества, които могат да раздразнят кожата ви и да предизвикат алергии, раздразнения, зачервяване, обриви, сърбеж и други кожни проблеми.

Защо честата употреба на дезинфектант за ръце е опасна

За да се предпазите от тях, особено ако имате чувствителна и склонна към раздразнения кожа, може да харесате идеята да си направите домашен дезинфектант за ръце с помощта на природни средства.

В домашно приготвените дезинфектанти можете да вложите единствено натурални съставки, които не дразнят кожата, а същевременно да предпазват кожата от бактерии и вируси.

В много от готовите дезинфектанти се срещат твърде натрапчиви съставки с остра миризма, която може да раздразни сетивата ви или да провокира алергични реакции не само по кожата, но и по дихателните пътища. Това е още една причина да пожелаете да си направите дезинфектант сами вкъщи.

Колко опасен за здравето може да е гел дезинфектантът за ръце?

Какво ви трябва?

  • 10 капки масло от мента;
  • 20 капки масло от сандалово дърво;
  • 1 супена лъжица чиста водка;
  • 200 г натурален гел от алое вера;
  • 1 ампула витамин Е.

В подходящ стъклен съд с плътно затварящ се капак смесете всички съставки. Разклатете много добре, за да се смесят напълно. След това поставете накрайник с пулверизатор, с който да пръскате дезинфектанта при нужда.

Кога дезинфектантът за ръце е неефективен?

Ако не разполагате с шише с пулверизатор, можете да използвате такова с подходяща капачка, пригодена за изстискване на съдържанието. Изборът е ваш и зависи от това с какъв съд разполагате. И двата варианта са удобни.

Коментирай