Здраве и красота

5 модерни нови спорта, които да опитате

Натоварете тялото си по различен начин

13.06.2023г. / 16 04ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако искате да изглеждате добре и да сте във форма, вероятно сте опитали поне няколко спорта. Дори да сте намерили този, който е „вашето нещо“, със сигурност има дни, в които просто не ви се спортува.

Ако искате да се мотивирате, предлагаме ви няколко нови и модерни спорта, които могат да ви накарат да станете от дивана и да опитате нещо различно. Кои са те?

Barre тренировки

Свързани статии

Ако се чудите какво е това – създателите на този метод са успели да съчетаят в едно пилатес, балет и йога. Тренировките са с много плавни движения, които не натоварват прекалено ставите, но същевременно скулптурират тялото и правят мускулите силни, но без излишен обем. Със сигурност няма да се учудите, ако ви кажем, че редица холивудски знаменитости са фенове на тези тренировки, сред тях са София Лорен, Натали Портман, моделите Карли Клос, Кандис Суейнпоъл и др. Може би ще се изненадате, но този спорт е създаден през 60-те в Лондон от балерина на име Лоте Бърк. Съчетавайки балетни позиции и упражнения, тя създава свой собствен метод, чиято основна идея е изграждането на стабилност в централната част на тялото (т. нар. „core stability“). С помощта на тази тренировка ще постигнете стегнато тяло и удължен силует.

Катерене в зала

Ако не сте опитвали нещо подобно, със сигурност трябва да поправите тази грешка. Може би не знаете, но българска компания е един от световните лидери в производството на стени за катерене на закрито. Ето защо, намерете най-близкия спортен център и си запазете час. Можете дори да вземете с вас и децата. Ще се изненадате от трудността на този спорт, а след тренировката се пригответе да усетите сериозна мускулна треска, особено в горната част на тялото. Тренировката по катерене ще насърчи координацията ви и ще ви помогне да изпитате насладата от постигнатата цел – завършването на маршрута за катерене.

10 знака, че е време да практикувате йога

Каране на ролкови кънки

Ето още един спорт, който не е нов, но набира все повече популярност. Карането на ролкови кънки ще ви помогне да натоварите предната и задната част на бедрата, дупето и дори корема. За да практикувате този забавен спорт, ще са ви нужни само чифт кънки и добро настроение. Можете дори да посетите близкия парк, където да се упражнявате. Със сигурност ще разчупите тренировъчната си рутина и ще се заредите с положителни емоции.

Малки трикове, с помощта на които ще отслабнете по-лесно

Пилоксинг


Този нов спорт набира все повече популярност, като по скорошни данни се практикува от около 1,5 милиона човека по света, при това в цели 92 страни. Този метод съчетава основните принципи на пилатес със силата и интензитета на тренировката по бокс. Ако пък това не ви звучи добре, тогава ще добавим, че в пилоксинга има дори и танцови движения! За максимален ефект можете да опитате различни вариации – като например barre пилоксинг, пилоксинг, разработен специално за оформяне и стягане на дупето, денс вариант или др.

Как да изберете дрехи за тренировка?

Падъл борд

Ако сте фенове на морето, но обичате динамичните почивки, този спорт е точно за вас. Ще се нуждаете само от падъл борд, който представлява вид дъска, подобна на тези за сърф. С тази разлика, че той е надуваем и няма да заеме много място в колата ви. Но пък с негова помощ ще можете да се забавлявате в морето, гребейки. Ако пък искате да предизвикате себе си, направете любимата си тренировка по йога върху падъл борда във водата. Така ще натоварите още по-добре мускулите, тъй като ще трябва да балансирате много добре тялото си върху дъската.

С кои спортове ще изгорите най-много калории?

Коментирай